dinsdag, 1. december 2009 - 21:18

De Grote Culturele Prijs van Drenthe elke twee jaar uitgereikt

Assen

De Grote Culturele Prijs van Drenthe wordt vanaf 2010 één keer per twee jaar uitgereikt. Dit heeft gedeputeerde staten van Drenthe besloten om de culturele kwaliteit in Drenthe vaker op een bijzondere manier in de schijnwerpers te zetten. “Door de prijs vaker uit te reiken doen we recht aan de toegenomen kwaliteit en kwantiteit van de groep potentiële winnaars”, aldus cultuurgedeputeerde Munniksma.

sinds 1955 reikt de provincie Drenthe aan het culturele neusje van de zalm van de provincie een eervolle prijs uit. In 2010 zal voor de 42ste maal deze Grote Culturele Prijs van Drenthe toekomen aan een individu of instelling die zich op cultureel gebied voor Drenthe op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt. Om in aanmerking te komen voor de prijs wordt vooral gekeken naar de kwaliteit van het werk, hoe inspirerend dit werk is en wat de culturele en sociale betekenis ervan is voor de provincie Drenthe. Werk uit iedere kunstdiscipline komt in aanmerking zoals muziek, literatuur, dans, beeldende kunst en architectuur. De prijs bestaat naast waardering, uit een geldbedrag van 10.000 euro en een bronzen legpenning.

Vanaf 1 februari 2010 kan het Drentse publiek opgeven wie volgens hun in aanmerking komen voor de Grote Culturele Prijs van Drenthe in 2010. De aangemelde personen of instellingen worden door een onafhankelijke kunstcommissie beoordeeld en uiteindelijk voorgedragen aan gedeputeerde staten van Drenthe. De prijswinnaar wordt bekend gemaakt in het najaar van 2010. De laatste prijs is in 2007 uitgereikt aan locatietheatermaker Sjoerd Wagenaar met zijn theatergezelschap PeerGroup.

Naast de uitreiking van de Grote Culturele Prijs van Drenthe 2010 in november, worden er in maart 2010 door het Kunstennetwerk ook een drietal stimuleringsprijzen uitgereikt. De Talentprijs, de Aanmoedigingsprijs, de Innovatieprijs en de Grote Culturele Prijs van Drenthe vullen elkaar aan en geven een totaalbeeld van de diverse culturele initiatieven en hoge kwaliteit die het Drentse culturele veld rijk is.
Provincie:
Tag(s):