dinsdag, 1. december 2009 - 21:15

De nieuwe BMW 5 Serie

De nieuwe BMW 5 Serie Sedan biedt dynamiek en luxe, verpakt in een elegant design. Gecombineerd met uiterst efficiënte motoren maakt dat de BMW 5 Serie tot de perfecte zakenauto. Zo biedt de BMW 520d het laagste verbruik in zijn klasse (5,0l/100 km) en voldoet de BMW 530dA nu al aan de EU6 emissienorm van 2014.

Bovendien debuteert in Nederland ConnectedDrive op de BMW 5 Serie. Een reeks met elkaar verbonden rij-assistentiesystemen en online applicaties die veiligheid, comfort en gemak verder verhogen.

Van de vorige vijf generaties zijn in totaal meer dan 5,5 miljoen exemplaren verkocht. De zesde generatie van deze succesvolle BMW 5 Serie debuteert in maart 2010 en geeft BMW’s positie in het segment van grote, premium zakensedans een nieuwe impuls.

Design: charismatisch, elegant en sportief

Het elegante design van de nieuwe BMW 5 Serie telt een groot aantal typische BMW stijlkenmerken die de auto nog meer charisma geven. De korte overhang aan de voorzijde, de — net als vroeger — licht voorover neigende BMW nieren, de lange motorkap met dubbele V-vormige profiellijnen en de coupéachtige daklijn met typische ‘Hofmeisterknik’ zorgen daar onder andere voor. Ook de bewust hoog gehouden achterzijde met brede wielkasten, accentuerende LED achterlichten en de grote bumper verlenen de auto een krachtige uitstraling.

De elegante stijl van het exterieur kenmerkt ook het interieur. De belangrijkste kenmerken zijn de op de bestuurder georiënteerde cockpit en het gebruik van rustige lijnen en kleuren, topkwaliteit materialen en een perfecte afwerking. BMW brengt daarnaast in de 5 Serie de nieuwste generatie van Head-Up Display. De projectie van voertuiginformatie op de voorruit is verder geoptimaliseerd en gebeurt nu in een hogere resolutie en op een groter formaat. Via de laatste generatie iDrive is tevens de standaard interactieve Integrated Owners’ Manual te raadplegen. Hiermee beschikt de bestuurder per knopdruk altijd over alle informatie over de auto.

Primeur: ConnectedDrive

Op de 5 Serie biedt BMW voor het eerst ConnectedDrive aan in Nederland. ConnectedDrive is een unieke combinatie van digitale online applicaties en rij-assistentiesystemen, gericht op nog meer comfort, gemak en veiligheid voor de inzittenden. Het rijplezier verhogende netwerk omvat onder meer applicaties als BMW Online (eigen internetportal met o.a. het weerbericht, nieuws en beurskoersen) en BMW Teleservices (voor bijvoorbeeld het automatisch maken van een afspraak voor onderhoud en het per telefoon openen of afsluiten van de auto). Ook unieke rij-assistenten zoals Surround View (beeld van rondom de auto), Lane Departure warning met dode hoek waarschuwing, Speed Limit Info (herkenning snelheidslimieten), en BMW Night Vision met personendetectie maken deel uit van ConnectedDrive. Op termijn zal een volledige internetverbinding in Nederland worden aangeboden.

Primeurs: Parking Assistant en Active Cruise Control met remingreep

De BMW 5 Serie biedt ook première aan de nieuwe Parking Assistant. Dit systeem scant tot een snelheid van 35 km/u de straten waarin gereden wordt, op zoek naar een geschikte parkeerplaats. Indien deze is gevonden, wordt de bestuurder geïnformeerd en kan deze met een druk op de knop de auto automatisch laten inparkeren. Enkel de bediening van het gas- en rempedaal is daarbij gevraagd.

Een andere primeur is de uitbreiding van de Active Cruise Control met een waarschuwingsysteem voor kop-staartbotsingen, inclusief remingreep. Dit systeem verhoogt de veiligheid omdat het altijd actief vooruit kijkt, ook bij uitgeschakelde cruise control. Bij een dreigende noodsituatie zal het systeem de bestuurder waarschuwen en de remmen ‘op scherp zetten’. Wordt dan niet geremd door de bestuurder, zal het systeem zelf in actie komen en maximaal 1,2 seconden lang afremmen met een vertraging van maximaal 3 meter per seconde. Op deze wijze kunnen kop-staartbotsingen eerder worden voorkomen.


Ondersteltechniek: combinatie van dynamiek en comfort

De nieuwe BMW 5 Serie biedt zeer geavanceerde ondersteltechniek die zowel dynamisch als comfortabel rijden mogelijk maakt. De wielbasis van de nieuwe BMW 5 Serie is 8 cm gegroeid en bedraagt 2,96 meter. Daarmee beschikt de auto over de langste wielbasis in zijn klasse. Deze grote afstand tussen de voor- en achterwielen zorgt niet alleen meer comfort en stabiliteit maar ook voor meer binnenruimte en een gracieus silhouet.

Om daarnaast het gewicht van de auto te beperken en daarmee verbruik en dynamiek verder te verbeteren, zijn de portieren, motorkap, voorspatborden en delen van de wielophanging van aluminium. Door toepassing van ultrasterk staal is de carrosserie van de nieuwe BMW 5 Serie bovendien 55% stijver dan zijn voorganger.

Grensverleggend in deze klasse is bovendien de combinatie van opties als Dynamic Driving Control (instellen set-up van de auto), Integral Active Steering (snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging en sturing van de achterwielen) en Adaptive Drive (actief geregelde vering en tegengaan van overhellen). Deze systemen zorgen stuk voor stuk voor meer controle en daarmee meer veiligheid en rijplezier.

Efficiënte motoren

Bij introductie is de BMW 5 Serie Sedan leverbaar met keuze uit vier benzine- en drie dieselmotoren. Alle krachtbronnen zijn optioneel leverbaar met de nieuwe achttrapsautomaat, bekend uit onder andere de BMW 5 Serie Gran Turismo. Deze transmissie is licht, compact en efficiënt. De BMW 550i (300 kW/407 pk) met V8 TwinPower Turbo benzinemotor is standaard met deze transmissie uitgerust. De overige motoren worden standaard gecombineerd met een handbediende zesversnellingsbak. Andere benzinemotoren zijn de zescilinder BMW 523i (150 kW / 204 pk ), BMW 528i (190 kW/258 pk ) en de BMW 535i. Deze nieuwe variant van de 5 Serie beschikt over TwinPower Turbo, High Precision Injection en VALVETRONIC en levert bij een vermogen van 225 kW/306 pk een opvallend gunstig verbruik van 8,4 liter per honderd kilometer en een uitstoot van 199 g CO2/km.

De BMW 520d (135 kW/184 pk) is door de technici flink onder handen genomen. Mede dankzij het Auto Start/Stop systeem komt het gemiddelde verbruik uit op 5,0 liter per honderd kilometer wat neerkomt op een uitstoot van 132 gram CO2/km. De BMW 520d is daarmee de zuinigste auto in zijn segment. Tevens is in maart 2010 de BMW 525d (150 kW/204 pk) direct leverbaar. De BMW 530d (180 kW/245 pk) rondt het dieselprogramma af. Deze variant is in combinatie met automatische transmissie in Nederland standaard voorzien van BluePerformance technologie waardoor de auto nu al voldoet aan de EU6-emissienormen van 2014.
Categorie:
Tag(s):