zaterdag, 15. augustus 2009 - 23:26

Debutant Losada matchwinner voor Heerenveen

(Elfvoetbal) In navolging van Sparta heeft ook sc Heerenveen de eerste overwinning van het seizoen binnen. De Friezen worstelden zich zaterdagavond in het eigen Abe Lenstra Stadion met hangen en wurgen langs Vitesse: 1-0.

In een boeiend schouwspel was het Heerenveen dat in de openingsfase het initiatief naar zich toe trok. Debutant Hernan Losada, gehuurd van Anderlecht, liet direct zien een versterking voor de ploeg van trainer Trond Sollied te zijn. Met enkele nuttige acties was hij een heuse plaag voor de Arnhemse defensie.

In de dertiende minuut opende Losada ook de score. Roy Beerens vond de Argentijn met een handig balletje tussendoor in het zestienmetergebied. De huurling bedacht zich geen moment en vond met een droge diagonale knal de linkerhoek.

Ook in de tweede helft bleeg Heerenveen een licht veldoverwicht hebben. Afstand nemen konden de Friezen echter niet. Hierdoor bleef het duel tot de laatste minuut boeien. Vitesse drong naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer aan, maar doelman Martin Lejsal reageerde alert op inzetten van Santi Kolk, Nick Hofs en Sinan Kaloglu.

De thuisploeg was zelf ook nog dicht bij een treffer, maar Goran Popov (kopbal naast), Gerald Sibon (vrije trap) en Beerens (schot) hadden het vizier niet op scherp staan. Dat zou echter geen fatale gevolgen hebben.

De overwinning van sc Heerenveen betekent dat de druk weer een beetje van de ketel is in Friesland. Na nederlagen tegen AZ (1-5) voor de Johan Cruijff Schaal, NEC (4-1) en de bloedeloze 0-0 tegen Roda JC van vorige week nam de kritiek op Sollied toe.