woensdag, 28. oktober 2009 - 15:14

Defensie moderniseert Apache helikopters

Den Haag

Defensie wil haar Apache-gevechtshelikopters op korte termijn moderniseren. Dit schrijft staatssecretaris Jack de Vries woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Foto- en videobeeld
De huidige Nederlandse Apaches, de zogenoemde Block I configuratie, hebben naar de huidige maatstaven enkele beperkingen. Zo is het niet mogelijk om foto- of videobeelden te ontvangen of te verzenden. De ‘nieuwe’ Apache, de Block II configuratie, heeft deze mogelijkheden wel.

Digitale kaart
Een digitale kaart is een andere verbetering. Op een display worden kaartgegevens weergegeven in samenhang met aan tactische informatie zoals routes en posities van doelen en eigen eenheden. Dankzij de modernisering kunnen de Apaches sneller en beter ‘situational awareness’ creëren. Dit betekent dat de vliegers sneller zicht hebben op het totaalplaatje waar zij zich in bevinden.

Kosten: 116 miljoen
Met de upgrade is een bedrag gemoeid van € 116 miljoen. Door aansluiting op korte termijn bij een Amerikaanse order profiteert Nederland van schaalvoordelen, met als gevolg een gunstige stuksprijs. De eerste testmodificatie zal in 2012 klaar zijn en de gehele Apachevloot volgt in de periode 2013 tot en met 2015.
Provincie:
Tag(s):