woensdag, 11. november 2009 - 20:32

Den Haag schaft gescheiden zwemmen af

Den Haag

Met ingang van 1 januari 2010 stopt de gemeente Den Haag de mogelijkheid van aparte zwemuren voor mannen en vrouwen. Dit heeft de gemeente woensdag laten weten.

“Publieke voorzieningen moeten algemeen toegankelijk zijn. Gescheiden zwemmen, vanuit religieuze of andersoortige overwegingen, staat daarmee op gespannen voet. Bovendien willen we in Den Haag juist dat mensen elkaar ontmoeten door middel van sport. Vandaar de keuze om het gescheiden zwemmen af te schaffen”, aldus wethouder Sander Dekker van Onderwijs, Jeugd en Sport. Het college geeft hiermee gehoor aan een motie die eerder dit jaar tijdens een debat in de gemeenteraad werd ingediend.

De gemeente Den Haag is nagegaan of het gescheiden zwemmen een opstap bleek voor gemengd zwemmen. Nu dat niet het geval blijkt, ziet het college geen argumenten meer om gescheiden zwemmen te handhaven.

Zwemmen in Den Haag
De gemeente Den Haag beschikt over vijf grote gemeentelijke zwembaden en een kleiner therapeutisch bad de Escamphof. Voor het grootste deel biedt de gemeente activiteiten en zwemuren aan die voor alle Hagenaars open staan. Alleen in De Houtzagerij is sprake van aparte zwemuren voor mannen en vrouwen. Verder verhuurt de gemeente zwemwater aan particuliere organisaties zoals zwemsportverenigingen, commerciële zwemscholen, scholen, wijkverenigingen, gehandicaptenverenigingen en maatschappelijke organisaties.
Provincie:
Tag(s):