zondag, 9. augustus 2009 - 11:29

Derde transport delen IJsselbrug Hanzelijn door Zwolle

Zwolle

Voor de aanleg van de brug over de IJssel voor de Hanzelijn vindt vanaf dinsdagavond 11 augustus 2009 voor de derde maal een serie zware transporten plaats in Zwolle. Dit heeft de gemeente Zwolle bekendgemaakt.

De tientallen meters lange brugonderdelen worden vervoerd van de Katwolderhaven naar het bouwterrein ten zuiden van de stad. De transporten worden alleen ´s nachts uitgevoerd om ander verkeer zo min mogelijk overlast te bezorgen.

De zware transporten volgen vooralsnog een vaste route: van de Katwolderhaven aan de Rieteweg, via de Russenweg, de Blaloweg, de IJsselallee, de Burgemeester van Walsumlaan en de Campus naar de bouwweg voor het project. Voor de terugweg wordt hetzelfde traject gebruikt. De transporten mogen tussen 22.00 uur en 06.00 uur plaatshebben. Verkeer kan hinder ondervinden van de transporten, omdat kruisingen en weggedeelten tijdelijk gestremd moeten worden om het zware transport mogelijk te maken.

Per nacht worden steeds vier elementen van de haven naar het bouwterrein gebracht. De elementen worden steeds met acht stuks tegelijk per boot aangevoerd vanuit Duitsland, waar de brugdelen gemaakt worden. Het zware transport vindt daarom steeds op twee opeenvolgende nachten plaats. Tussen de aanvoer van de elementen van Duitsland naar Zwolle zit steeds een aantal weken.

In totaal zijn acht of negen transporten gepland. Met name in de buurt van Hogeschool Windesheim zijn aanpassingen gepleegd om het transport mogelijk te maken. Zo zijn enkele bomen gekapt en zijn lantaarnpalen en verkeersborden tijdelijk verwijderd. Voor de nachtelijke uren geldt ook een parkeerverbod voor het gebied.
Omwonenden en de aanliggende onderwijsinstellingen zijn op de hoogte gebracht van de maatregelen.

Hanzelijn
ProRail bouwt een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle: de Hanzelijn. Vanaf december 2012 duurt een treinreis tussen beide steden slechts dertig minuten. Zodoende komen het noorden en noordoosten van Nederland in reistijd veel dichter bij de Randstad te liggen.

Ook zorgt de Hanzelijn voor minder drukte op de Gooilijn en de Veluwelijn. Langs de Hanzelijn verrijzen nieuwe stations in Dronten en Kampen en wordt station Lelystad aangepast. Het tracé krijgt bovendien een nieuwe brug over de IJssel tussen Hattem en Zwolle en een tunnel onder het Drontermeer tussen Kampen en Dronten.
Provincie:
Tag(s):