zaterdag, 21. november 2009 - 21:20

Deuren open van bergbezinkbassin Exloo

Exloo

Tijdens de Dag van het Riool zaterdag was het bergbezinkbassin aan de Buinerweg in Exloo geopend voor het publiek.

De Dag van het Riool was een initiatief van de Drentse gemeenten en waterschappen. Ze openden de deuren en luiken van rioolgemalen, bergbezinkbassins en rioolwaterzuiveringsinstallaties en wilden hiermee laten zien wat er gebeurt na het doorspoelen van de wc of het leeglopen van de badkuip.

Belangstellenden konden zo zien hoe afvalwater van huizen en bedrijven wordt verzameld en gezuiverd. Het bergbezinkbassin in Exloo is een grote ondergrondse kelder waar overtollig rioolwater tijdelijk kan worden geborgen zodat het niet in een (overstort)vijver terechtkomt. Verder was er tijdens de open dag aandacht voor goed rioolgebruik. Men kon zien wat er allemaal wel en niet in het riool thuis hoort.

Frituurvet, schoonmaakdoekjes, medicijnen, verfresten en andere chemicaliën worden namelijk nog te vaak door wc of gootsteen gespoeld. Hierdoor raken de riolen verstopt, lopen pompen vast en komen er chemische stoffen terecht in sloten en plassen. Deze problemen kosten gemeenten en waterschappen en uiteindelijk de belastingbetaler veel geld. Minder troep door het riool betekent minder kosten en schoner water om in te zwemmen of te vissen of gewoon om van te genieten.
Provincie:
Tag(s):