donderdag, 29. oktober 2009 - 18:58

Dierenactiviste aangehouden tijdens actie bij nertsenfokker

De Nationale Recherche heeft in nauwe samenwerking met de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland in de nacht van woensdag op donderdag een 33-jarige vrouw aangehouden tijdens een actie van dierenrechten extremisten bij een nertsenfokker in het Gelderse Barchem.

Een onbekend aantal extremisten vernielden honderden hokken van de fokkerij. Daardoor ontsnapten ongeveer 5000 pelsdieren. Deze nertsen moeten worden afgemaakt, omdat ze niet kunnen worden teruggeplaatst in de hokken. Het ingrijpen door de politie heeft voorkomen dat nog eens 15.000 nertsen door de extremisten zijn losgelaten. In het donker zijn de andere verdachten ontkomen. Het onderzoek door de Nationale Recherche richt op hun aanhouding.

De aangehouden vrouw komt uit Hilversum. Ze heeft de Duitse nationaliteit. De Nationale Recherche zocht vandaag in haar woning naar bewijzen voor betrokkenheid van de vrouw bij dierenrechten extremisme. Ook doorzochten de rechercheurs een woning in Amsterdam.

De onderzoeken naar dierenrechten extremisme zijn door het College van procureurs-generaal aangemerkt als onderzoeken van nationaal belang. In de opsporing en vervolging wordt door het Openbaar Ministerie nauw samengewerkt met de AIVD, de politie, waaronder met name het KLPD, en de betrokken gemeenten, bedrijven en andere instellingen.
Provincie:
Tag(s):