maandag, 18. mei 2009 - 9:18

Dijken wereldwijd veiliger dankzij nieuwe Nederlandse technologie

Delft

De sterkte van dijken kan binnenkort wereldwijd bijna automatisch worden berekend dankzij nieuwe Nederlandse technologie. Zo kunnen zwakke plekken tot 100 keer sneller worden opgespoord en wordt de kans op overstromingen verkleind.

Wereldwijd bezwijken jaarlijks gemiddeld 25 dijken. Daarbij komen circa 750 mensen om het leven en wordt voor miljarden euro's schade aangericht. Ook de overstromingen in New Orleans in 2005 waren het gevolg van een dijkdoorbraak. De kans op dit soort catastrofes neemt nog altijd toe: de zeespiegel stijgt en in kwetsbare deltagebieden in onder meer Azië en Zuid-Amerika groeit de bevolking explosief. Veel van deze dijken hebben een veel lager veiligheidsniveau dan in Nederland - de kans op dijkdoorbraken en overstromingen is dus groter.

"Van honderdduizenden kilometers dijk in de wereld is niet precies bekend hoe hoog of hoe sterk ze zijn", zegt ir. Jos Maccabiani, projectleider Waterkeringen bij Deltares. "Daardoor is onduidelijk welke delen versterkt moeten worden en in welke mate. Iedere dijk is zo sterk als zijn zwakste plek. En dus is van elk stukje waterkering een volledige analyse nodig. Maar daarvoor zijn zo veel gegevens nodig dat de verwerking ervan zeer arbeidsintensief is. Het duurt vaak jaren voordat dijken volledig in kaart zijn gebracht."

De nieuwe Nederlandse technologie verwerkt die data 60 tot 100 keer sneller dan nu. Dat bleek eerder dit jaar bij de pilot in de Verenigde Staten. Maar REALTM heeft nóg een unieke kwaliteit, zegt ir. Martin van der Meer, Technical Director Fugro Water Services: "Tijdens die pilot hebben we een 20 kilometer lange dijk in slechts een week in kaart gebracht. En toen de gegevens eenmaal waren ingevoerd, konden we ook met één druk op de knop het hele systeem opnieuw doorrekenen met andere condities. Met de traditionele manier van werken is dit onmogelijk. Dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen."

Fugro en Deltares combineren met hun innovatie gegevens van het aardoppervlak en de ondergrond, met geavanceerde modellen die deze snel kunnen verwerken en interpreteren. Zo is direct duidelijk waar de zwakke plekken zich bevinden en kunnen deze vervolgens effectief worden aangepakt. Fugro is wereldmarktleider in het verzamelen van gegevens over het aardoppervlak, en kennisinstituut Deltares is toonaangevend in het modelleren van het gedrag van deltagebieden, water en grond.

Met het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst op 19 mei is Deltares de ontwikkelpartner van Fugro. De overeenkomst omvat ook andere terreinen waarop zal worden samengewerkt, zoals grondwaterbeheer, nieuwe technieken voor grondonderzoek en het interpreteren van satellietbeelden. De samenwerking is niet-exclusief: alle ontwikkelde kennis komt via Deltares beschikbaar voor andere Nederlandse bedrijven, onder meer via publicaties en software. REALTM zal via het wereldwijde netwerk van Fugro worden verspreid. Het ingenieursbureau heeft kantoren in 61 landen.
Categorie:
Tag(s):