dinsdag, 3. november 2009 - 13:45

Door brand verwoeste VOC-replica gered

Rosmalen

Kort nadat Libéma, eigenaar van de door brand verwoeste VOC-replica Prins Willim, vorige week bekendmaakte het schip niet te restaureren, heeft zich een koper gemeld.

Scheepwerf Talsma uit Franeker, met meerdere vestigingen in het noorden en een waterrecreatiepark in Balk, neemt de restanten van het casco van Libéma over. De werf zal de replica in ere herstellen.

Libéma, actief in onder meer vastgoed, vakantieparken, attractieparken en beursaccommodaties, is blij dat de Prins Willim alsnog zal worden opgebouwd. Eerder maakte het concern bekend dat restauratie onmogelijk was doordat het schip op 30 juli jl. dusdanig door brand was verwoest dat enkel nieuwbouw een optie was.

Voor de verzekerde waarde was uitgegaan van restauratie, gebaseerd op behoud van het casco en niet op een nieuwbouw die vele malen duurder is. Scheepswerf Talsma uit Franeker toonde kort daarop interesse in het overnemen van de overblijfselen en neemt deze nu voor een niet nader te noemen bedrag over.

Het is nog niet bekend waar het schip na herbouw komt te liggen en welke functie het krijgt. Tot 2006 maakte de Prins Willim deel uit van het nautische Attractiepark Cape Holland. Daarna werd het schip verhuurd aan Oude Rijkswerf Willemsoord in Den Helder waar het de topattractie was voor dagbezoekers.
Provincie:
Tag(s):