vrijdag, 4. september 2009 - 16:13

Door rood sein rijdende treinmachinist niet verder vervolgd

Arnhem

De rechtbank Arnhem heeft een 36-jarige treinmachinist die op 21 november 2006 een botsing op station Arnhem veroorzaakte tussen een goederentrein en een stoptrein uit de richting van Dieren vrijdag 4 september vrijgesproken van schuld aan een ongeval op het spoor.

Subsidiair werd hem verweten dat hij niet is gestopt voor een rood sein. Voor dit feit wordt de man ontslagen van alle rechtsvervolging. Hoewel onomstotelijk vast staat dat hij, als machinist van een goederentrein, door een rood sein is gereden en daardoor tegen de stoptrein uit de tegemoetkomende richting is gebotst, zijn er verschillende omstandigheden die ertoe leiden dat hij daarvoor, in strafrechtelijke zin, niet verantwoordelijk moet worden gehouden.

De rechtbank is van oordeel dat de machinist bevoegd was om op het traject Utrecht-Emmerich de goederentrein te besturen. Verder heeft verdachte niet aanmerkelijk onvoorzichtig gehandeld door wel te remmen, maar zijn trein niet tot stilstand te brengen toen hij werd geconfronteerd met een onduidelijke plaatsing van seinen. Dit wordt niet voorgeschreven door wet- of regelgeving en ook de interne regels van het transportbedrijf van verdachte schrijven slechts voor dat de machinist moet handelen 'naar bevind van zaken'.

Verder is uit het onderzoek gebleken dat ten tijde van het ongeval sprake was van een onduidelijke plaatsing van het voor hem geldende laatste gele sein en het rode sein en bovendien is niet duidelijk geworden vanaf welk punt de machinist het rode sein heeft kunnen waarnemen. Onder de bovengenoemde omstandigheden draagt de verdachte, naar het oordeel van de rechtbank geen zodanige schuld als bedoeld in artikel 165 van het Wetboek van Strafrecht.

De rechtbank overweegt verder dat de afstand tussen het laatste gele sein, dat zoveel betekent als 'u mag doorrijden met ten hoogste 40 kilometer per uur, maar reken erop dat het volgende sein rood is', en het daaropvolgende rode sein hoe dan ook te kort was om de trein tijdig tot stilstand te brengen. Dus ook al had verdachte direct vanaf het gele sein geremd voor het rode sein dan nog had hij niet kunnen voorkomen dat hij langs het rode sein ging. Daarom is verdachte hiervoor niet strafbaar en volgt ontslag van alle rechtsvervolging.

Ontslag van alle rechtsvervolging houdt in dat de verdachte het tenlastegelegde feit wel heeft gepleegd, maar dat de rechter vindt dat dit feit of de verdachte niet strafbaar is.
Provincie:
Tag(s):