vrijdag, 27. november 2009 - 22:32

Doos ballonnen als monument bij de Naald

Apeldoorn

Op 29 april 2010 zal in aanwezigheid van koningin Beatrix en haar familie het monument bij de Naald in Apeldoorn worden onthuld. Dit heeft de gemeente Apeldoorn vrijdag bekend gemaakt.

Het monument, gemaakt door glaskunstenaar Menno Jonker, bestaat uit een doos met daarin zeven wit glazen ballonnen ter nagedachtenis aan de overledenen. Daaronder zijn ook enkele kleurige ballonnen te zien die door de schrik niet alle kleur hebben verloren, zoals Jonker zijn ontwerp verklaard. De bovenzijde van het monument is van (vandalismebestendig) staal gemaakt.

Bij de aanslag die Karst T. op 30 april 2009 op de koninklijke familie pleegde, vielen acht doden, drie vrouwen en vijf mannen. Vier doden vielen kort na de aanslag, een vijfde slachtoffer overleed later in de avond aan zijn verwondingen. De dader overleed later in het zieknhuis aan zijn verwondingen. Verder raakten er tien mensen gewond.

Op het incident kwamen uit het hele land geschokte reacties. Koningin Beatrix, voor wier ogen zich het drama had afgespeeld, betuigde, ook namens de rest van de familie, haar medeleven met de slachtoffers. Ze hield een korte toespraak op televisie. Daarin zei ze:

Wat begonnen is als een prachtige dag is geëindigd in een vreselijk drama, wat ons allen heel diep heeft geschokt. Mensen die er dichtbij hebben gestaan, die het hebben zien gebeuren op televisie, allen die het meebeleefd hebben, zullen met verbijstering en ongeloof gekeken hebben. Wij zijn sprakeloos dat zoiets vreselijks heeft kunnen gebeuren. Mijn familie, ik, maar ik denk ook allen in het land, leven van harte mee met de slachtoffers, met hun familie en vrienden en met allen die door dit ongeluk diep geraakt zijn.

Premier Balkenende sprak er zijn afschuw uit over de gebeurtenis: "Nederland is in zijn ziel geraakt".
Provincie:
Tag(s):