vrijdag, 27. november 2009 - 16:22

Drie jongens aangehouden vanwege pijpbommen

Heemskerk

In een onderzoek van het Functioneel Parket heeft het Regionaal Milieuteam van de politie Kennemerland drie jongens van 16, 18 en 19 jaar uit Heemskerk aangehouden op verdenking van het maken en afsteken van pijpbommen. ‘Met de bommen zijn vermoedelijk een speeltoestel, een lantaarnpaal en prullenbakken vernield’, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Levensgevaarlijk
Pijpbommen zijn metalen pijpen gevuld met ontplofbaar materiaal. Ze geven na ontsteking een enorme knal. Het risico hierbij is dat vlijmscherpe delen van de koperen pijp tientallen meters in het rond vliegen. Ze vormen daarmee een groot gevaar voor voorbijgangers.

Granaatscherven
Deze metaaldelen zijn te vergelijken met granaatscherven. Een ander gevaar is dat de jongeren die de bommen afsteken niet goed kunnen inschatten wanneer de bommen precies ontploffen. Als het te lang duurt gaan ze kijken waarom de bom niet ontploft en lopen ze het risico dat het projectiel in hun gezicht afgaat.

Op heterdaad betrapt
Het onderzoek startte begin november, na klachten van inwoners van Heemskerk. Regelmatig waren zeer harde knallen te horen die door sommigen werden omschreven als ontploffingen. De politie heeft extra gesurveilleerd om te onderzoeken wie hiervoor verantwoordelijk waren. De drie jongens werden betrapt toen zij aan bezig waren met vuurwerk, metalen pijpen en een hamer.

De jongens van 18 en 19 jaar zijn afgelopen vrijdag door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld, de 16 jarige jongen is na verhoor heengezonden. Het onderzoek wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):