vrijdag, 2. oktober 2009 - 15:21

Duurzaam gas uit afval mogelijk

Enschede

Het winnen van energie uit biomassa kan volgens NWO-onderzoeker Guus van Rossum sneller en efficiënter. Hij ontwikkelde een nieuwe methode om op lage temperatuur waterstofgas te winnen uit biomassa zoals bos- en landbouwafval.

Tot nu toe was het alleen mogelijk om stookgas te winnen. Het waterstofgas dat Van Rossum kan produceren is veel breder toepasbaar. Van Rossum promoveert op 2 oktober aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente.

Biomassa is een duurzame bron van energie en biedt dus veel toekomstmogelijkheden. Het kan onder andere worden gebruikt voor de productie van transportbrandstoffen, chemicaliën en het opwekken van elektriciteit.

Pyrolyseolie die wordt gewonnen uit biomassa is echter niet geschikt voor de huidige productielijnen in de petrochemische industrie. Van Rossum heeft nu een proces ontwikkeld om gas uit die olie te produceren dat wel makkelijk gebruikt kan worden.

Katalytische omzetting van pyrolyseolie
In dit proces wordt de pyrolyseolie over een katalytisch bed geleid en wordt er stoom toegevoegd dat gaat reageren met de olie. Tijdens dit zogenaamde stoomreformen ontstaat koolmonoxide en waterstofgas. Vervolgens kan daaruit weer waterstof, diesel of methanol worden gewonnen. Daarnaast kan het ook nog gebruikt worden voor het opwekken van warmte en stroom.

Van Rossum ontwikkelde zijn idee in samenwerking met Roel Westerhof. Zij stellen voor om bioafval zoals resten van houtproductie, suikerriet of rijstplanten, lokaal te verwerken tot olie, voordat het naar een centrale fabriek gaat waar het verder wordt bewerkt.

Van Rossum ontving in mei 2009 al de Leo Petrus Innovation Trophy, de jaarlijkse innovatieprijs van B-Basic. B-Basic richt zich op bio-gebaseerde, duurzame industriële chemie van de toekomst. B-Basic maakt deel uit va het NWO-programma ACTS voor publiekprivate samenwerking in duurzaam chemisch onderzoek.
Categorie:
Tag(s):