vrijdag, 27. november 2009 - 7:43

Duurzaam toerisme sluit nog niet aan bij wensen vakantieganger

Amsterdam

Veel toeristen willen zich op vakantie even niet bezig houden met duurzaamheid. Ze vinden dat de overheid en de toeristische sector daarvoor verantwoordelijk zijn. Wanneer de sector duurzame vakanties aanbiedt die aansluiten bij de bestaande vakantiepraktijken, kan echter wel verschil gemaakt worden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van vrijetijdwetenschapper Desiree Verbeek.

Toerisme is onlosmakelijk verbonden met reizen, en dus met schade aan het milieu. De sector staat voor de uitdaging zich in duurzame richting te ontwikkelen. Maar gedragsverandering van de individuele toerist komt nog niet van de grond. Ook belastingmaatregelen, technologische innovaties en emissiehandel zijn niet voldoende in een duurzame ontwikkeling van toerisme. Hoe moet het dan wel?

Nederlanders willen zich vakantie juist niet bezig willen houden met duurzaamheid of milieuvriendelijkheid. Ze vinden dat de overheid en de toeristische sector daarvoor verantwoordelijk zijn.

Hierin loopt het toerisme achter ten opzichte van andere sectoren zoals wonen, voeding en alledaagse mobiliteit, waarin consumenten wel interesse tonen in duurzamere producten. De terughoudendheid ten aanzien van toerisme wordt mede veroorzaakt door een gebrek aan aantrekkelijke, comfortabele duurzamere vakanties. Duurzaam op vakantie gaan heeft, zo blijkt uit het onderzoek, nog altijd een geitenwollensokkenimago.

Een eerste uitdaging is dan ook om andere, aantrekkelijke imago’s voor duurzamere vakanties te ontwikkelen.
Categorie:
Tag(s):