vrijdag, 13. november 2009 - 10:26

Economie laat lichte stijging zien

Volgens de eerste, voorlopige raming van het CBS is de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2009 met 3,7 procent gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vergeleken met het tweede kwartaal groeide de economie weer.

De export was aanzienlijk lager dan een jaar geleden maar ook hier is de daling veel minder dan in het eerste halfjaar. De investeringen vielen wel verder terug. Huishoudens blijven terughoudend bij hun uitgaven. De overheidsbestedingen namen als enige wel toe. Het aantal banen was ruim 140 duizend lager dan een jaar geleden.

Ten opzichte van een kwartaal eerder groeide de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2009 met 0,4 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. Dit is het eerste kwartaal met een positieve kwartaal-op-kwartaalgroei na vier kwartalen met een negatieve groei. Nederland is hiermee volgens de gangbare definitie uit de recessie.

In het derde kwartaal van 2009 was het volume van de uitvoer van goederen en diensten 8,1 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2008. Deze daling is groot, maar veel kleiner dan in de beide voorgaande kwartalen waarin de daling rond 12 procent bedroeg. De relatieve verbetering betreft zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer. De invoer van goederen en diensten was ruim 9 procent lager dan een jaar eerder. Vooral de invoer van duurzame consumptiegoederen en investeringsgoederen is lager.
Categorie:
Tag(s):