zondag, 19. juli 2009 - 12:05

Een leven weggeven is geen leven geven

In kranten en op internet verschijnen in deze periode weer veel advertenties waarin jonge katjes gratis worden aangeboden. Veel katjes zullen in liefdevolle gezinnen worden opgenomen en daar een leven lang mogen blijven, maar de meeste worden helaas toch beschouwd als wegwerpartikel en gaan uiteindelijk zwerven of belanden in een asiel.

In de praktijk gaan niet veel mensen die hun kat kwijtraken, zoeken naar hun verloren huisdier; slechts 13% van de katten in asiels vindt zijn baasje terug. De rest van de eigenaren ‘haalt’ wel weer ergens een ander jong katje. Gratis.

Bezint voor u begint. Een kat kan wel 20 jaar worden! Het is geen speelgoed en kleine katjes worden groot!! Daarom hieronder een paar tips voor zowel eigenaren van poezen met nestjes als voor de aspirant-baasjes.

- Bied jonge katjes nooit gratis aan! Nog los van het feit dat ze ook in de vivisectie kunnen belanden, is het psychologisch gezien beter om de aspirant-eigenaar te laten betalen voor de kitten. Wat is logischer dan de inentingen laten betalen?

- Bij wet is het verboden om kittens jonger dan zeven weken bij de moeder weg te halen. Toch is een vijfde van de katjes die gratis worden aangeboden in advertenties op internet, in kranten en bij supermarkten amper zes weken oud. Maar liefst 98% verlaat het nest jonger dan zeven weken.

- Veel mensen denken dat een kitten zelfstandig genoeg is wanneer het harde brokjes kan eten en zelf de kattenbak kan vinden. Niets is minder waar, De kitten mist niet alleen de broodnodige moederzorg, maar is ook nog niet volledig ingeënt. Daardoor kan de kitten gemakkelijk ziekten oplopen, zoals niesziekte of kattenziekte.

- Kittens moeten worden ingeënt als ze ongeveer negen weken oud zijn. Met 12 weken moeten ze nogmaals worden ingeënt met een krachtiger entmiddel, waarna ze een jaar beschermd zijn tegen ziekten als niesziekte en kattenziekte.

- Als kittens gratis worden aangeboden, dan zullen ze niet ingeënt zijn en lopen ze grote kans om ziek te worden, met alle gevolgen van dien. Daarbij levert de overgang van het nest naar een nieuw thuis voor kittens veel stress op, waardoor ze minder weerstand hebben en vatbaar zijn voor ziekten. Soms zelfs met de dood tot gevolg.

- Gratis aangeboden kittens verleiden mensen tot impulsief ‘aanschaffen’. De gevolgen laten zich raden: de kitten is zwak, ziek en moeilijk te socialiseren. Door de te vroege scheiding van zijn moeder gaat het dikwijls gedragsproblemen vertonen (onzindelijkheid, krabben, bijten, angstproblemen etc). Soms gaat het goed -uitzonderingen bevestigen de regel-, maar in praktijk gaat het te vaak mis.

En dan? In het gunstigste geval leert de eigenaar omgaan met de nukken van de kat, maar vaker wordt de weerbarstige kat afgestaan of komt in een asiel terecht waar het door zijn achterstand met moeite een nieuw thuis zal kunnen vinden.

- Door te spelen met zusjes en broertjes leren kittens in het nest waardevolle lessen. Het stoeien en hun (schijn)gevechten hebben een belangrijke functie voor de sociale ontwikkeling. Ze leren waar hun grenzen liggen en voelen op zijn tijd ook aan den lijve dat het gewoon zeer doet als je te hard bijt of krabt.

- Moederpoes heeft in deze ontwikkeling ook een belangrijke invloed, want zij is de sterkste van het stel en als enige goed in staat om kittens, soms op een niet zachtzinnige wijze, te corrigeren wanneer zij over de schreef gaan. Kittens van zes of acht weken zitten nog volop in dit proces en zijn nog lang niet uitgeleerd.

- Daarom zie je vaak bij kittens die veel te jong van hun moeder zijn gescheiden, en ook bij flessenkittens die afgezonderd van nestgenootjes en moederpoes zijn grootgebracht, dat ze moeite hebben met grenzen. Ze bijten en krabben te hard tijdens het spelen met ‘hun' mensen en hebben daarbij ook moeite om zich aan te passen aan de normale sociale regels die katten onderling hanteren.

- Wie echt om dieren geeft en een vriendelijke en stabiele kat als huisgenoot wenst, zoekt een jonge kat die 12 weken bij zijn of haar moeder is gebleven, die is ingeënt en waarvoor betaald moet worden.

Tenslotte nog dit: in Nederland lopen miljoenen zwerfkatten rond die onder meer verantwoordelijk zijn voor de dood van vele (zeldzame) vogels. Misschien is uw weggelopen Poekie of Dorus wel een van die katten…

Dus laat uw nieuwe huisgenoot tijdig castreren of steriliseren —dat mag volgens de Kattenbescherming al met drie maanden- zodat er niet nog meer zwervertjes komen. En vergeet vooral niet uw kat te laten chippen!! Dan is ‘poes’ altijd terug te vinden als hij/zij aan de wandel gaat. Want de kitten die u nu in huis haalt, woont hopelijk de komende twintig jaar bij U!
Provincie:
Tag(s):