maandag, 2. november 2009 - 18:54

Eerste beweegbare brug 'onder de hamer'

Utrecht

Drie Utrechtse beweegbare bruggen krijgen een opknapbeurt. De Stenenbrug over de Vecht (Pijlsweerd) is als eerste aan de beurt en was maandag dan ook afgesloten voor de eerste werkzaamheden.

Maandag 23 november volgt de Zuiderbrug (Hoograven) tot 14 december. Als laatste krijgt de Vondelbrug (Rivierenwijk/Tolsteeg) vanaf half januari 2010 een nieuw brugdek en een onderhoudsbeurt. Alle drie de bruggen zijn rond de vijftig jaar oud en aan groot onderhoud toe. Tijdens de werkzaamheden zijn de bruggen afgesloten voor alle verkeer en geldt er een scheepvaartstremming. Omleidingen staan met borden aangegeven.

Stenenbrug en Vondelbrug

Bij de Stenenbrug en de Vondelbrug wordt de elektrische installatie voor de bediening van de brug gereviseerd. Ook krijgen beide bruggen een nieuw brugdek en een schilderbeurt. Het oude brugdek wordt van de ballastkist (contragewicht) losgesneden waarna het nieuwe brugdek in delen wordt geplaatst. De brugdekken worden via het water aangevoerd. De afsluiting van de Stenenbrug is van zondag 1 november om 18.00 uur tot en met vrijdag 13 november. De Vondelbrug is van 18 januari tot en met 5 februari 2010 afgesloten voor alle verkeer.

Schilderwerk in maart

Voor het schilderen van de ballastkist in de basculekelder moeten de Stenenbrug en de Vondelbrug in het voorjaar nog enkele dagen open staan. Zo is de ballastkist voor de schilders overal goed bereikbaar. Dat geldt voor de Stenenbrug van 22 tot en met 26 februari en voor de Vondelbrug van 15 tot en met 19 maart 2010. Deze dagen zijn de bruggen afgesloten voor alle verkeer.

Zuiderbrug

Bij de Zuiderbrug over de Vaartsche Rijn wordt de ballastkist en de basculekelder geschilderd en krijgen de leuningen een verfbeurt. Daarvoor is de brug van 23 november tot 14 december afgesloten voor alle verkeer. Deze werkzaamheden worden gelijktijdig uitgevoerd met de asfalteringswerkzaamheden van de Socrateslaan om de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. In maart krijgt de Zuiderbrug een nieuwe elektrische installatie. Dat betekent dat er dan in de avond en nacht enkele tests worden uitgevoerd waarbij de brug open moet. Deze tijdelijke afsluitingen worden van tevoren met borden aangegeven.
Provincie:
Tag(s):