donderdag, 10. december 2009 - 10:47

Eerste boete voor versturen spam via Hyves

Den Haag

OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft een privépersoon boetes van in totaal 12.000 euro opgelegd voor het versturen van ongewenste berichten aan consumenten via Hyves.

In deze berichten ("krabbels") maakte deze persoon reclame voor zijn website waar, deels tegen betaling, een maffiaspel gespeeld kan worden. Het verzenden van elektronische berichten met commerciële doeleinden zonder toestemming van de ontvanger ("spam") is verboden in Nederland.

Onderzoek van OPTA heeft uitgewezen dat de privépersoon 3.213.568 ongevraagde krabbels heeft verstuurd vanuit automatisch aangemaakte Hyves-profielen. Het is de eerste keer dat OPTA een boete uitdeelt voor het versturen van spam via een sociale netwerksite. "Social networks zijn potentieel spam-vrije communicatieplatformen omdat er vooral door vrienden onderling wordt gecommuniceerd. Die vertrouwde omgeving wordt bedreigd door spammers. We zijn dan ook erg blij dat dankzij deze uitspraak van OPTA spam voortaan hard aangepakt kan worden," aldus Raymond Spanjar, medeoprichter van Hyves
Categorie:
Tag(s):