dinsdag, 8. december 2009 - 10:16

Eerste Friese luisterboek over 11-stedentocht

Er zijn twee unieke Friestalige luisterboeken over sport uitgegeven. De boeken gaan over het Elfstedentocht en over kaatsen. De boeken zijn ook als mp3-download beschikbaar.

Rasverteller Hylke Speerstra, die meer ijsverhalen op zijn naam heeft, schreef elf fantastische schaatsverhalen rondom de verschillende Elfstedentochten, zelfs over tochten, die nog gehouden moeten worden. Het is een imposant werk geworden, waarin de lezer af en toe het krassen van de schaatsen onder zich hoort. Speerstra, die het boek magistraal ingelezen heeft, neemt de luisteraar mee over de wijde vlakten en smalle vaarten van het ijzige Friesland. Het is het eerste luisterboek over de Elfstedentocht dat is verschenen bij uitgeverij Audiofrysk.

Het is meer dan een sportboek alleen, het is een sociaal document vol hoop en wanhoop in de crisisjaren, verraad in de oorlog en liefde door dik en dun. En in ieder verhaal liggen drama en humor perfect in cadans. Twee ervan berusten op ware gebeurtenissen.

Jelle Bangma schreef en las het meeslepende Bretaalwei De Brand over de Friese kaatsheld Johannes Brandsma, die niet alleen in Friesland furore maakte, maar ook in België tot de absolute top behoorde. Aan de hand van herinneringen van de kaatser wordt de luisteraar meegenomen naar de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen het kaatsen in Friesland een stormachtige ontwikkeling doormaakte. Er werd geëxperimenteerd met het materiaal (hoe groot kon de nap in de kaatshandschoen worden, zonder dat men de controle over de bal verloor?) en sponsoring en reclame deden hun intrede ook op de Friese kaatsvelden.

Bangma schetst een prachtig beeld, helder en genuanceerd, van de ontwikkelingen in deze oude, maar nog springlevende, volkssport.

Uitgeverij Audiofrysk heeft zich gespecialiseerd in het uitbrengen van Friese luisterboeken, die voor het grootste deel ingelezen worden door de schrijvers zelf.

Luisterrijk is de grootste mp3-downloadshop voor luisterboeken in Nederland en Vlaanderen. Luisterrijk levert bijna 1000 luisterboeken als legale mp3-download, met prijzen die gemiddeld 20% lager zijn dan de cd-versies. Consumenten kunnen de luisterboeken dag en nacht downloaden en ze vervolgens direct beluisteren, overzetten op een iPod, iPhone of andere mp3-speler of branden op cd. De website biedt alle vormen van gesproken woord, variërend van literatuur tot hoorcolleges, van audiotours tot managementboeken en van kinderboeken tot thrillers in het Nederlands, Vlaams, Fries, Engels, Duits en streekdialecten.

Luisterrijk heeft contracten met vrijwel alle uitgevers in Nederland en Vlaanderen. De webwinkel won in 2008 en in 2009 een Thuiswinkel Award.
Provincie:
Tag(s):