maandag, 14. september 2009 - 11:21

Egels kijken in Drenthe

Hollandscheveld

De Egelopvang in Hollandscheveld houdt zondag 20 september open huis. Iedereen die graag eens een egel van dichtbij wil zien en meer wil weten hoe deze dieren leven zijn van 14.00 tot 17.00 uur welkom aan de Otto Zomerweg 65 in Hollandscheveld.

Dit jaar is het Jaar van de Egel. In het Egelweekend van 18 t/m 20 september worden in Nederland allerlei activiteiten georganiseerd rondom de egel. Dit is een initiatief van de Zoogdiervereniging. Zij denkt namelijk dat het niet goed gaat met de egels in Nederland en wil graag extra aandacht voor dit dier. Het verdwijnen van geschikt leefgebied speelt vermoedelijk een belangrijke rol bij de achteruitgang van de egelpopulatie.

In dit Egelweekend worden mensen met een tuin opgeroepen om deze egelvriendelijk in te richten. Met een paar simpele maatregelen zijn de meeste tuinen aantrekkelijker te maken voor de egel en kan hun leefgebied weer toenemen. Een folder met tips en wetenswaardigheden ‘Egels ook in uw tuin!’ helpt mensen op weg. De uitgave wordt massaal verspreid tijdens het Egelweekend. Tijdens de Staatsbosbeheerfair bij het Boomkroonpad in is een stand van het Jaar van de Egel aanwezig waar de folder wordt uitgedeeld.

De egel voelt zich niet thuis in grootschalige agrarische landschappen (wel de kleinschalige die we van vroeger kennen) en in de steeds meer verstenende en hermetisch afgesloten tuinen. Als motto hanteert de Zoogdiervereniging: hoe minder tegels, hoe meer egels!

Zorg voor een heg en struiken in plaats van alleen maar schuttingen of maak in muren en schuttingen voldoende openingen. Zorg voor een vijvertje (zonder al te steile oevers) of een drinkschaal. Laat een hoop bladeren en takken liggen (zeker in de herfst) zodat de egels er een nest kunnen bouwen. Leg een composthoop aan. En gebruik geen gif tegen bijvoorbeeld slakken. Want dat is schadelijk voor de egels, en bovendien ruimen de egels de slakken graag voor je op. Ze smullen ervan!

Een aantal tips komen ook van TV-tuinman Lodewijk Hoekstra (bekend van RTL Eigen Huis en Tuin). De speciale uitgave over egels en tuinen zit vol met prachtige foto’s en grappige en informatieve illustraties. Verrassende elementen zijn de egelkalender, het egelmenu, opsporingstips, een nacht op stap met de egel en instructies (met bouwtekening!) om zelf een egelhuis in elkaar te timmeren.

Voor een actueel overzicht van de activiteiten in Nederland kijkt u op www.jaarvandeegel.nl (egelweekend). En iedereen kan meedoen aan het grootste egelonderzoek ooit gehouden. Op een speciaal meldpunt kunnen ontmoetingen met egels (recent en wat ouder) doorgegeven worden en kunnen mensen die nooit meer egels in hun tuin zien dat ook doorgeven. Al die informatie is input voor een grootschalig onderzoek naar hoe het met de egels in Nederland gaat. Het vermoeden is dat de aantallen flink zijn afgenomen maar harde bewijzen ontbreken nog. Uit een vergelijkbaar onderzoek in Engeland bleek dat ze in Londen nauwelijks nog gezien worden. Als het stekelige diertje het in Nederland zo moeilijk heeft als we denken dan kan het op de Rode Lijst van bedreigde dieren komen.
Provincie:
Tag(s):