zondag, 13. december 2009 - 23:24

Enevoldsen schiet Sparta knock-out met afstandsknallen

(ELF Voetbal) FC Groningen heeft voor het eerst sinds 12 september een uitwedstrijd gewonnen. Op Het Kasteel was de ploeg van Ron Jans met 2-4 te sterk voor Sparta. Thomas Enevoldsen, dit seizoen nog niet eerder trefzeker, was de grote man met drie rake afstandsschoten, die Sparta al in de eerste helft kansloos maakten.

Na één helft was het al over en sluiten op het waterkoude Kasteel, waar niemand geloofde dat Sparta in de tweede helft nog de 1-4 achterstand zou wegwerken. De Rotterdammers speelden ongeinspireerd en gaven FC Groningen zoveel ruimte dat de noorderlingen daar wel van móesten profiteren. Drie keer deden ze dat in de persoon van Thomas Enevoldsen. De middenvelder brak de wedstrijd na tien minuten open met een fantastische knal vanaf een meter of dertig, die Sparta-doelman Aleksander Seliga kansloos liet en eindigde in de kruising.

Negen minuten later leek Sparta weer helemaal terug in de wedstrijd, toen Gibril Sankoh een corner van Kevin Strootman ongewild verlengde tot bij Erik Falkenburg, die bij de tweede paal niet twijfelde en de 1-1 op het bord schoot. Maar het was slechts schijn. Groningen liet zich niet van de wijs brengen en antwoordde meteen via Tim Matavz, die door het centrum van de verdediging mocht opstomen, Nick Viergever afschudde en Seliga met links passeerde: 1-2.

Nog voor de rust klaarde Groningen, waar Darryl Lachman in de 45ste minuut zijn debuut maakte vanwege een blessure van Tom Hiariej, het klusje helemaal. Enevoldsen kreeg veel tijd en ruimte en besloot nog maar eens uit te halen. Seliga verkeek zich op het houdbare schot: 1-3. In de veertigste minuut maakte de 22-jarige Deen ook nog zijn derde treffer van de wedstrijd (en het seizoen). Vanaf een meter of achttien krulde hij - opnieuw in vrijstaande positie - de bal keurig via de onderkant van de lat in het doel.

De tweede helft was daarom een formaliteit. De hoop in de Sparta-harten keerde nog wel een beetje terug toen Sander van Gessel in de 64ste minuut uit een corner van Strootman de 2-4 binnenkopte, maar dichterbij kwamen de Rotterdammers ondanks enkele kansrijke situaties niet. Groningen bleek al haar kruit in de eerste helft te hebben verschoten en was in de tweede helft totaal niet gevaarlijk meer. De door Enevoldsen opgebouwde buffer was echter groot genoeg om de eerste uitoverwinning sinds 12 september te kunnen vieren.