zaterdag, 29. augustus 2009 - 10:58

Evacués heidebrand Schoorl mogen naar huis

Schoorl

De ongeveer 550 bewoners die gisteravond wegens brand geëvacueerd waren, kunnen terugkeren naar hun woningen in het ontruimde gebied. Dat heeft burgemeester Hafkamp vanmiddag om 13.00 uur op een persconferentie bekendgemaakt.

Wel blijft de noodverordening nog van kracht. Het afgezette woongebied wordt dus voorlopig alleen vrijgegeven voor de daar wonende geëvacueerde bewoners en hun eventuele begeleiders. Zij kunnen zich melden bij de afzettingen en mogen onder begeleiding van hulpdiensten naar hun woningen terug.

Voor andere mensen blijft het gebied nog niet toegankelijk. Dit om de terugkeer van de bewoners zo soepel mogelijk te laten verlopen. De noodverordening is nog van kracht tot 15.00 uur.

De politie kan de identiteit van de bewoners bij de verschillende toegangswegen controleren.Om de hulpverlening niet te belemmeren mag verkeer NIET rijden en parkeren over/op de Heereweg, Achterpad en Oorsprongweg.Alle bewoners van Aagtdorp, Bregtdorp, Groet en Camperduin krijgen vandaag nog een informatiebrief van de gemeente.

Tijdens een een informatiebijeenkomst voor de inwoners Schoorl liet burgemeester Hetty Hafkamp zaterdagochtend weten dat het nog dagen kan duren (er wordt gesproken over drie dagen) voordat de brand rondom Schoorl helemaal is geblust.

De burgemeester liet verder weten dat er experts van de Veluwe komen om het vuur te helpen bestrijden. Volgens haar heeft de brandweer op de Veluwe veel meer ervaring met het blussen van heide- en bosbranden. Ook stuurt het ministerie van Defensie net als vrijdag blushelikopters.

Rookontwikkeling
De meeste bewoners regelden voor de afgelopen nacht elders onderdak, vijftien mensen sliepen in sporthal De Beeck in Bergen. Daar moesten zij wachten tot het de brandweer het sein 'brand meester' zou geven.
“We wachten op de uitslag van de metingen en op het sein brand meester'”, aldus een woordvoerster van de gemeente Bergen. “We moeten zeker weten dat de brand onder controle is en hoe het met de rookontwikkeling staat voordat we tegen de mensen kunnen zeggen 'Ga maar terug naar huis'.”
Provincie:
Tag(s):