zaterdag, 5. september 2009 - 21:15

Evenementen in Twente verlopen vriendelijk en rustig

Enschede

De evenementen in de stad Enschede zijn zaterdag rustig en zonder noemenswaardige incidenten is verlopen. De oefeninterland Nederland – Japan trok veel supporters terwijl tegelijkertijd veel publiek naar de binnenstad ging voor de markt en het culinaire evenement Proef Eet.

Het publiek in de Enschedese Binnenstad en automobilisten op de toegangswegen richting Enschede toonden begrip voor de extra maatregelen die door burgemeester Den Oudsten zijn genomen rond de voetbalinterland Nederland – Japan. De veiligheidsmaatregelen, waaronder een noodverordening en toestemming voor preventief fouilleren, zijn genomen uit preventief oogpunt omdat er aanwijzingen waren dat supporters van verschillende clubs uit zouden zijn op confrontaties in en rond de binnenstad van Enschede. Eveneens kwamen en signalen dat er personen uit Duitsland onderweg naar Enschede waren, dit is door de Duitse politie voorkomen.

De politie heeft een groep van ongeveer dertig personen gesommeerd de binnenstad van Enschede te verlaten. Deze Twente en Ajax “supporters” waren niet in het bezit van een kaartje voor de interland en woonachtig buiten Enschede. Rond het stadion zijn 20 personen gecontroleerd en teruggestuurd.

In Hengelo zijn op het station NS een vijftal personen teruggestuurd.
Op de A1 is een auto met vier Ajax “supporters” te verstaan gegeven dat ze niet in Enschede welkom zijn, ook zij waren niet in het bezit van kaartjes voor de wedstrijd. In totaal zijn 150 auto’s gecontroleerd en 20 inzittenden gefouilleerd. Omdat gedurende de dag “supporters” naar Almelo waren gegaan, heeft de burgemeester van Almelo om 16.00 uur een noodbevel afgekondigd. Ongeveer 10 personen zijn gevorderd Almelo te verlaten.

In totaal zijn dertien aanhoudingen verricht, voor het niet voldoen aan bevel of vordering, het bezit hebben van drugs. Een verdacht is aangehouden op grond van de wet wapens en munitie, hij was in het bezit van pepperspray.

De politie stelt vast dat de informatie die zij vooraf had, wordt bevestigd met de waarnemingen tijdens de verkeerscontroles en het toezicht op straat. De veiligheidsmaatregelen hebben geholpen om de evenementen, veilig en vriendelijk te laten verlopen. Vanaf zaterdagmorgen is er veel politiepersoneel actief geweest, waaronder een helikopter, bereden politie en een tweetal pelotons ME.

De politie maakt voor de onderlinge communicatie gebruik van het systeem C2000. Gelet op ervaringen in andere politieregio’s heeft de politie gevolgd hoe het systeem functioneert. In de meldkamer is de belasting van drie masten in Enschede en één mast in Hengelo nauwgezet gevolgd. Het personeel dat gebruik maakte van portofoons mocht vandaag de telefoonfunctie niet gebruiken. Voor de ondersteuning van de helikopter en van de extra aangebrachte camera’s was er een voertuig van het Korps Landelijke Politiediensten gestationeerd naast het hoofdbureau van de politie in Enschede.
Provincie:
Tag(s):