donderdag, 20. augustus 2009 - 15:48

Exclusief: Quentin Tarantino schrijft films in Amsterdam

Amsterdam

Op 27 augustus gaat het langverwachte ‘Inglourious Basterds’ in première in Nederland. Getalenteerde acteurs zoals Brad Pitt en Diane Kruger spelen mee in de film, die door de critici op het Filmfestival van Cannes goed werd ontvangen. De belangrijkste reden echter dat er halsreikend wordt uitgekeken naar deze film is de terugkeer van de man achter de camera – Quentin Tarantino.

Weinigen weten echter dat ook de stad Amsterdam een grote rol voor Tarantino speelde in het creatieve proces. Na het succes van ‘Reservoir Dogs’ (dat hij samen met Roger Avary schreef), vertrok Tarantino naar Amsterdam. Daar dompelde hij zich onder in de plaatselijke cultuur en schreef hij de eerste versies van zijn bekendste film ‘Pulp Fiction’, die een fenomeen zou worden in de popcultuur.

In een interview tijdens het Filmfestival van Cannes in 1992 sprak Tarantino over de redenen waarom hij in Amsterdam wilde zijn om het script te schrijven:
“Ik was nog nooit eerder in Europa geweest, dus wilde ik toen ik klaar was met ‘Reservoir Dogs’ zo snel mogelijk er naar toe. In Los Angeles werd het me allemaal een beetje te gek, dus Amsterdam is perfect omdat ik er geen telefoon en geen fax heb en me er volledig kan richten op het schrijven. Niemand kent me hier, dus is het geweldig om hier gewoon in mijn appartementje te zitten, naar de grachten te kijken en te schrijven. Het is een droom.”

Een deel van de nieuwe film “Inglourious Basterds” werd ook in Amsterdam geschreven en gaf Tarantino de Europese ambiance waar hij zo van houdt, die je duidelijk ook in de film voelt. Tarantino heeft geprobeerd de film voor te stellen als een soort spaghetti-western die zich afspeelt in het door de Nazi’s bezette Frankrijk.

Vanaf 27 augustus gaat Inglourious Basterds in Amsterdam en de rest van het “tulpenland” in première.
Categorie:
Tag(s):