zaterdag, 15. augustus 2009 - 23:26

FC Twente klasse beter dan ADO

(Elfvoetbal) FC Twente heeft zaterdagavond een dik verdiende 0-1 zege geboekt op ADO Den Haag. De Tukkers waren heer en meester in het Forepark en lijken zelfs nog beter dan vorig seizoen, toen de club tweede eindigde achter AZ.

Trainer Steve McClaren wijzigde zijn basisopstelling niet, waardoor Bryan Ruiz en Miroslav Stoch de flanken bezetten en Blaise Nkufo in de rug werd gesteund Kenneth Perez. Bij ADO Den Haag maakte de 18-jarige Charlton Vicento zijn debuut. Hij verving de geschorste Karim Soltani op de linkerflank. De plek van Ricky van den Bergh werd ingenomen door Pascal Bosschaart, die daarmee voor het eerst sinds een jaar weer eens in de Haagse basis begon.

Vicento was als aanvaller met name belast met het tegenhouden van Ronnie Stam. Aan zelf aanvallen kwam hij nauwelijks toe. Bosschaart kwam vaker in het spel voor en dat had alles te maken met het verschil in kwaliteit. De Tukkers vonden elkaar eenvoudig. FC Twente voetbalde beter, liet de bal soepel rondgaan en maakte geen moment de indruk zich zorgen te maken over de goede afloop.

Toch stond het bij de rust nog 0-0. Dat lag met name aan de slordige afronding van FC Twente. Tot aan de Haagse zestien kwam de ploeg van McClaren niet in de problemen. Ondanks inzetten van Nkufo, Theo Janssen en Perez bleef het 0-0. Het eerste Haagse schot op doel, van Danny Buijs, was vlak voor rust.

Het duurde tot de 63e minuut alvorens Twente op voorsprong kwam. Een leep steekballetje van Perez zette Nkufo alleen voor doelman Barry Ditewig. De Zwitserse spits faalde niet en schoot zich voor altijd in de Twentse recordboeken. Zijn 104e doelpunt betekende dat hij Jan Jeuring (103 goals) als clubtopscorer passeerde.

Omdat Ruiz, Stoch, Janssen en Nkufo kansen misten, bleef ADO geloven in een punt. Vijf minuten voor tijd dook verdediger Timothy Derijck alleen voor Sander Boschker op, maar die keerde de inzet van de Belg. Het was de enige echte kans voor de thuisploeg.

Behalve de nederlaag incasseerde ADO Den Haag ook nog eens vijf gele kaarten. Scheidsrechter Jan Wegereef had blijkbaar goed naar de beelden van VVV - ADO gekeken vorige week. Bij iedere Haagse tackle op de bal greep hij naar zijn borstzak. Christian Kum, Buijs, Derijck, Bosschaart en Lex Immers gingen op de bon. De toon voor een seizoen vol schorsingen en blessures is gezet. Daar heeft FC Twente geen last van. Die ploeg zou zo maar eens tot heel ver in het seizoen mee kunnen spelen om de titel.