dinsdag, 21. april 2009 - 23:39

FC Twente op overtuigende wijze naar bekerfinale

(Elfvoetbal) FC Twente heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de finale van de KNVB-beker. De ploeg uit Enschede wist in de eigen Grolsch Veste een vroege achterstand om te buigen naar een 3-1 overwinning.

Toch startte Twente, dat aantrad zonder de aan zijn enkel geblesseerde Marko Arnautovic, wat onwennig in de openingsfase van de wedstrijd. De Tukkers waren duidelijk zoekende en zagen NAC een licht veldoverwicht hebben. Dat leek in de vijftiende minuut in de eerste grote mogelijkheid voor de bezoekers te resulteren, maar de geheel vrijstaande Joonas Kolkka verzuimde de bal vanaf rechts zuiver voor te geven. Zodoende kon Sander Boschker de bal onderscheppen. FC Twente kon daar weinig tegenoverstellen. Een vrije trap van Kenneth Perez, ruim over, was praktisch het enige hoogtepunt in de eerste minuten.

Uiteindelijk was het NAC dat als eerste de ban wist te breken. Na balverlies van Eljero Elia, een interceptie van Kolkka en een voorzet vanaf de rechter zijlijn van Tyrone Loran, belandde de bal bij Anthony Lurling die op de rand van de zestien geposteerd stond. De aanvaller bedacht zich geen moment en vuurde een voor Boschker onhoudbare diagonale pegel richting de linkerhoek: 0-1.

Twente zette alles op alles om die achterstand nog voor de rust weg te poetsen, maar het slotoffensief leverde geen goals op. Blaise N'Kufo was nog dicht bij de 1-1, maar de spits had iets te veel tijdig nodig om een klutsbal in de zestien onder controle te krijgen. Ook Perez (geblokt) en Elia (over) zagen hun schoten geen doel treffen.

In de tweede helft stelde Twente al vroeg orde op zaken. Nadat Perez (vrije trap) en Romano Denneboom (twee kopballen net naast) al dicht bij de gelijkmaker waren, was het Theo Janssen die op schitterende wijze voor de gelijkmaker tekende. Een lange dieptepass van achteruit verzonden door Peter Wisgerhof, werkte de middenvelder met links op technisch begaafde wijze in het dak van het doel: 1-1. Jelle ten Rouwelaar was volstrekt kansloos.

Na een tussentijdse periode van niet al te spectaculaire momenten, wist Denneboom, die in de basis begon in plaats van de geblesseerde Arnautovic, twaalf minuten voor tijd wel het net te vinden. Een vrije trap van Janssen vanaf links belandde in een mengelmoes van spelers in de zestien van NAC, waarna de aanvaller van Twente de bal met een gelukje voor de voeten kreeg en vervolgens oog in oog met Ten Rouwelaar uiterst koelbloedig bleef: 2-1.

In de 86e minuut maakte Twente aan alle onzekerheid een einde. N'Kufo vond, na een prachtige steekpass van Elia, fraai de korte hoek. NAC startte daarna tevergeefs nog een wanhoopsoffensief, maar ook het inbrengen van Ellery Cairo en Nourdin Boukhari zorgde niet voor een ommekeer.