zondag, 6. december 2009 - 17:49

FC Utrecht klopt zwak Ajax

Utrecht

(Elfvoetbal) Ajax heeft averij opgelopen in de achtervolging op FC Twente en PSV. Bij FC Utrecht verloren de Amsterdammers zondag met 2-0.

Op de overwinning van FC Utrecht was niets af te dingen. Vooral in de tweede helft liet de thuisploeg zien dit seizoen al een belangrijke stap te hebben gezet richting de top in de Eredivisie. De Domstedelingen controleerden het middenveld en dwongen de ene na de andere kans af in de regenachtige Galgenwaard.

Ajax leek last te hebben van de midweekse wedstrijd tegen Timisoara in Roemenië. Jol kon wel beschikken over zijn sterkste opstelling - Urby Emanuelson was fit genoeg - maar het spel was onvoldoende. Ajax miste creativiteit en speelde in een veel te laag tempo. Luis Suarez kende een ware offday en was op weinig goede acties te betrappen.

Ajax kwam in de eerste helft, dat veel weg had van een schaakspel, nog weg met het matige spel. Ismail Aissati kon de Amsterdammers op voorsprong schieten na een een-tweetje met Suarez, maar hij schoot tegen Michel Vorm aan. In de tweede helft denderde een feller Utrecht echter over de tegenstander heen, en had vooral Ricky van Wolfswinkel - die in de eerste helft ook al twee goede kansen kreeg - zich onsterfelijk kunnen maken in eigen huis. De spits miste echter de nodige scherpte.

In de 47ste minuut opende Jacob Mulenga alsnog de score. De aanvaller troefde Toby Alderweireld in een onderling duel af, en schoot de bal langs langs de goed keepende Maarten Stekelenburg. In de 66ste minuut kopte Jan Wuytens uit een corner de 2-0 binnen. Op dat moment waren aan de kant van Ajax Emanuelson en Aissati al vervangen door Dennis Rommedahl en Mitchell Donald, en had Marko Pantelic al een kans op de gelijkmaker gehad: de Serviër schoot van dichtbij over.

Utrecht kon het duel het laatste kwartier simpel uitspelen. Vurnon Anita kreeg zijn tweede gele kaart en kon vroegtijdig de kleedkamer opzoeken. Ajax moet tegen NEC zeker ook Eyong Enoh missen, hij liep tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen op.