zondag, 3. mei 2009 - 20:40

FC Volendam moet nog vrezen

(Elfvoetbal) Het wordt volgende week zondag een uitermate spannende ontknoping in de strijd tegen degradatie. FC Volendam verloor in de 94ste minuut de thuiswedstrijd tegen FC Groningen door een goal van invaller Tim Matavz, terwijl De Graafschap de volle winst pakte. Hierdoor staat Roda JC nu laatste en 'het andere Oranje' één plaatsje daarboven.

Dat de ploeg van trainer Frans Adelaar de wedstrijd verloor, had het aan zichzelf te wijten. De mogelijkheden waren er ruimschoots, maar het vizier lag niet op scherp bij de spitsen. Het waren geen grote kansen, maar het speloverwicht en de daarbij behorende afstandsschoten hadden een doelpunt moeten opleveren.

De Groningers - die eigenlijk nergens meer om speelden - konden vrijuit voetballen, maar waren toch vooral slordig in het passen. Hierdoor kon de zeer aanvallend ingestelde thuisvereniging continue naar voren spelen. Zeker in de eerste helft leverde dit een overwicht op voor Adelaars mannen, maar vooral Jack Tuyp zat totaal niet in de wedstrijd. Bijna al zijn doelpogingen vlogen de tribunes in.

Na rust werd de formatie van trainer Ron Jans wat sterker, mede door de inbreng van Gonzalo Garcia. De balvirtuoos liet weer eens zien wat hij allemaal kan. Technisch vernuft, steekpassjes; hij heeft het allemaal in huis. Dit leverde dan ook vlak na de theepauze een megakans op. De corner van Garcia werd verlengd door Berg, waardoor de bal bij Andreas Granqvist terechtkwam. Het Zweedse oermens kon de bal bij de tweede paal zo binnenschieten, maar hij vergat af te drukken.

Daarna zette FC Volendam weer aan voor een offensief. Twee keer Dominique van Dijk, Tuyp, Sheotahul; allemaal schietkansen. Maar doelman Luciano hield toch steeds weer zijn doel schoon. Uiteindelijk zou de ineffectieve Volendamse aanval geloochenstraft worden in de allerlaatse minuut van de blessuretijd. Garcia gaf een briljante steekpass op invaller Matavz. In eerste instantie werd de inzet van de Sloveen nog gered door doelman Jeroen Verhoeven, maar de tweede keer was het wel raak: 0-1.

Door deze uitslag en die van de concurrenten belooft het een enerverende 10 mei 2009 te worden. Rechtstreekse degradatie lijkt niet te gaan gebeuren voor Volendam - nummer laatst Roda JC moet immers op bezoek bij Feyenoord - maar nacompetitie ontlopen wordt nog een hels karwei.