zaterdag, 17. januari 2009 - 11:56

Feyenoord faalt ook in Friesland

(Elfvoetbal) Feyenoord is er niet in geslaagd een roerige week af te sluiten met een overwinning. In Friesland werden de Rotterdammers met 3-1 door Heerenveen over de knie gelegd en bleef een schokeffect, na het ontslag van trainer Gertjan Verbeek, uit.

Een prachtige treffer van routinier Roy Makaay hielp Feyenoord niet: "Ik vond dat wij met een voorsprong moesten gaan rusten, maar helaas werden er teveel kansen gemist. Een groot deel van de eerste helft waren wij de betere partij. Helaas was Heerenveen een stuk effectiever. Dat ik dan een mooie treffer maak is niet belangrijk. Voor mij telt maar één ding en dat is het eindresultaat. Wij waren wel blij dat we vandaag niet in Rotterdam moesten trainen. Niet dat we bang voor de supporters zijn, maar je moet toch in alle rust naar een duel toe kunnen werken", aldus de ervaren spits.

De gehele selectie van Feyenoord gaf afgelopen woensdag het vertrouwen op in trainer Gertjan Verbeek. Van die saamhorigheid was alleen de tweede fase van de eerste helft iets te zien. Al na vier minuten was het de communicatie dat ernstig te wensen over liet. Een hoekschop van Danijel Pranjic werd door de geheel vrijgelaten Kristian Bak Nielsen in het doel gekopt.

Heerenveen vergat vervolgens al vroeg korte metten te maken met het onzeker en zwak spelende Feyenoord. De bezoekers konden zich door het gebrek aan daadkracht bij de thuisploeg langzaam terugknokken in de wedstrijd. Na een fase waarin beide ploegen grossierden in het versturen van foute passes, was het Giovanni van Bronckhorst die het van afstand probeerde. Het schot van de aanvoerder werd door doelman Brian Vandenbussche tot hoekschop verwerkt. De toegekende corner kwam vervolgens bij Makaay terecht. De spits zag zijn inzet voor de doellijn worden gekeerd door Mika Vayrynen.

Na 25 minuten was het Diego Biseswar die zijn bekende wapen tentoonstelde. Het schot uit de tweede lijn spatte op de lat uiteen. Zes minuten voor rust was het wel raak. Een dieptepass van Van Bronckhorst werd door Makaay prachtig over directe tegenstander Michael Dingsdag heen gewipt. Het daarop volgende schot ging via de binnenkant van de paal in het doel: 1-1.

Lang konden de bezoekers niet genieten van de voorsprong. Enkele momenten later grepen de Friezen wederom de leiding. Uitblinker Pranjic bleek veel sneller dan de trage Theo Lucius en schoot snoeihard raak.

Na de thee kwam Heerenveen sterk uit de startblokken. De vele kansen resulteerde niet in een vroege beslissing. Het uitgebluste Feyenoord kon het tweede bedrijf niet meer gevaarlijk worden. Alleen invaller Luigi Bruins was met twee schoten nog engiszins dichtbij. In de 71ste minuut was het Roy Beerens die zijn voorzet bij de twee paal tot doelpunt gepromoveerd zag worden door invaller Arnar Smárason.

De resterende minuten werden door de thuisploeg volwassen uitgespeeld. De score kon nog hoger uitlopen, maar de oude club van de eerder deze week ontslagen Verbeek leek de stadionclub te sparen.

Heerenveen klimt door de zege naar de vierde plaats op de ranglijst. Feyenoord blijft door de nederlaag twaalfde.