zondag, 3. mei 2009 - 20:46

Feyenoord heeft het meeste aan punt in Utrecht

(Elfvoetbal) FC Utrecht en Feyenoord hebben in een vermakelijk duel de punten gedeeld. Tom Caluwé en Sander Keller zetten de Domstedelingen tot tweemaal toe op voorsprong, maar Jon Dahl Tomasson en Georginio Wijnaldum trokken de stand weer gelijk.

Met de puntendeling is Feyenoord weer een stapje dichterbij plaatsing voor de play-offs gekomen, terwijl FC Utrecht het niet meer in eigen hand heeft. Zo ging Vitesse de ploeg van trainer Ton du Chatinier voorbij op de ranglijst.

Vooraf was duidelijk dat Feyenoord bij een zege minimaal verzekerd was van een plaats bij de eerste acht, terwijl nummer negen FC Utrecht bij winst voorbij de Rotterdammers zouden gaan. Waar een duel met dergelijke belangen vaak een zenuwachtig treffen oplevert, zorgden Utrecht en Feyenoord voor een hoge amusementswaarde. Een hoog tempo en kansen over en weer kenmerkten de tweestrijd.

Daarbij kreeg Utrecht de eerste grote kans om op voorsprong te komen. De Belg Tom Caluwé werd binnen het strafschopgebied gevloerd door rechtsachter Kelvin Leerdam. Arbiter Roelof Luinge kon niets anders doen dan resoluut naar de stip wijzen. Omdat de vaste Utrechtse strafschoppennemer Gregoor van Dijk vanwege een schorsing ontbrak, zette diezelfde Caluwé zich achter de bal. Hij deed dat allesbehalve overtuiging. Hij produceerde een rollertje, die makkelijk kon worden gepareerd door Henk Timmer.

Even later toonde Caluwé zich een stuk zelfverzekerder, toen de bal zijn richting op kwam, op zo'n zestien meter van het doel. Met zijn linkerbeen joeg de linkspoot het leer vervolgens in de rechterkruising. Timmer kon de bal slechts bewonderend nakijken.

Luttele minuten na de achterstand voor de Rotterdammers, greep Feyenoord-coach Vlemmings in. Hij wisselde Leerdam, die teleurstelde en reeds een gele kaart op zak had. Dwight Tiendalli verving hem, hetgeen Feyenoord defensieve rust bracht. In aanvallend opzicht bruiste het. In de 26ste minuut schoof Giovanni van Bronckhorst de bal strak voor het doel van Wesley de Ruiter. Tomasson was er als de kippen bij om de prima voorzet een zetje te geven: 1-1.

In de tweede helft had Feyenoord meer recht op de overwinning dan de gastheer. In het eerste kwartier na de pauze bracht de lat twee keer redding voor FC Utrecht. Eerst lepelde Fer de bal op het aluminium. Na het uur herhaalde Tim de Cler dat kunstje. De linksback vuurde van zo'n tien meter op de lat. Tussentijds verzuimde Cedric van der Gun namens de thuisploeg te scoren. De aanvaller kopte uit een hoekschop centimeters naast.

Zijn ploeggenoot Sander Keller was wel trefzeker uit een corner. Hij prikte van dichtbij binnen. Het laatste woord was echter aan Feyenoord, in de persoon van Georginio Wijnaldum. De middenvelder mocht vrij inkoppen, na een voorzet van Diego Biseswar.

Feyenoord heeft door de uitslag alles nog in eigen hand. Hekkensluiter Roda JC komt aanstaande zondag op bezoek in De Kuip. FC Utrecht moet diezelfde dag winnen bij Heracles Almelo en hopen dat de concurrentie punten laat liggen.