dinsdag, 22. december 2009 - 23:38

Feyenoord ontneemt AZ laatste kans op prijs

(Elf-Voetbal) Geen uitzicht meer op de titel, uitgeschakeld in Europa en na dinsdagavond ook kansloos voor het winnen van de KNVB Beker.

De achtste finale tegen Feyenoord was de laatste kans op een prijs voor AZ, maar de Alkmaarders grepen die mogelijkheid niet. De Rotterdammers wonnen de matige, maar boeiende wedstrijd met 1-0.
In een gelijkopgaande wedstrijd werd de ban vijf minuten voor rust gebroken door Georginio Wijnaldum. De tiener stond op de goede plaats, toen Sergio Romero een schot van Sekou Cissé slechts kon tegenhouden en schoof de 1-0 tegen de touwen. Het was het sluitstuk van een vermakelijke eerste helft, waarin beide ploegen goede mogelijkheden kregen. Zo mikte Wijnaldum een keer net naast, vond Mounir El Hamdaoui Rob van Dijk op zijn weg en was ook Jeremain Lens een paar keer gevaarlijk, maar niet doortastend genoeg.

Het grootste gevaar ontstond toen een voorzet van Giovanni van Bronckhorst aan iedereen, inclusief Romero, voorbijging. Jon Dahl Tomasson stond vrij bij de tweede paal, maar rekende er niet op dat de Argentijnse goalie de bal zou missen en bleef daarom stokstijf staan terwijl de bal voor zijn neus langs rolde. Aan de andere kant ging Stijn Schaars zelf, terwijl El Hamdaoui er beter voor stond.

Voor de toeschouwers viel er in de eerste helft zo voldoende te genieten. Vooraf waren er nog alarmerende berichten over gevaarlijke situaties op de weg en rond het stadion. Het was tot dinsdagmiddag zelfs nog de vraag of het duel door zou gaan. Uiteindelijk zat de Kuip met een kleine 40.000 toeschouwers lekker vol en leek niemand last te hebben gehad van de winterse omstandigheden. Door te springen hield het publiek zichzelf warm en toen in de twaalfde minuut massaal sterretjes werden ontstoken, werd het nog sfeervol ook.

Ook in de tweede helft kregen de mensen een boeiend potje voorgeschoteld. In de wetenschap dat de beker de laatste kans is op een prijs moest AZ in de tweede helft de aanval zoeken. Dat leidde binnen een kwartier tot grote kansen, maar Lens vond de voeten van Van Dijk en Ari zag zijn kopbal van dichtbij - die via Van Dijk richting het doel rolde - vlak voor de lijn worden weggehaald door Ron Vlaar. Achttien minuten voor tijd werd de grond Dick Advocaat te heet onder te voeten en probeerde hij met een dubbele wissel het tij te keren. Pontus Wernbloom en Jonathas kwamen voor David Mendes da Silva en Ari.

Groot gevaar leverde het echter niet op en toen zeven minuten voor tijd het AZ-publiek 'alles of niets' begon te scanderen, kwam Graziano Pellè voor El Hamdaoui. Wetende dat hij nu niets meer kon doen, ging Advocaat met zijn armen over elkaar op de bank zitten. Het woord was in de slotfase aan de spelers, maar zij gaven niet het antwoord waar de Hagenaar op hoopte. Daardoor kan AZ zich nu volledig focussen op de competitie, waarin het zich via de vierde plaats wil kwalificeren voor Europees voetbal. Ook in die strijd zullen de Alkmaarders met Feyenoord moeten afrekenen.
Categorie:
Tag(s):