zondag, 12. april 2009 - 17:30

Feyenoord ruim langs Heracles Almelo

(Elfvoetbal) Feyenoord heeft thuis eenvoudig met 5-1 gewonnen van Heracles Almelo. Roy Makaay maakte maar liefst drie doelpunten in de Kuip. De andere Rotterdamse goals werden gemaakt door Denny Landzaat en Kelvin Leerdam. Voor de Heraclieden scoorde Bas Dost.

Door de zege gaat het elftal van trainer Leon Vlemmings steeds meer richting de play-offs voor Europees voetbal. Het verschil met NEC en FC Utrecht bedraagt immers nog maar één schamel puntje. De Almeloërs zijn daarentegen nog allesbehalve veilig en moeten gaan vrezen voor nog een harde strijd tegen degradatie.

Feyenoord begon sterk aan de wedstrijd. Al na drie minuten lag de bal in het netje achter doelman Jörg van Nieuwenhuijzen. De reservekeeper verving de geblesseerde Martin Pieckenhagen, maar zag er bij de eerste tegengoal niet goed uit. Georgino Wijnaldum profiteerde van de grabbelende doelman, gaf de bal met een boog voor het doel en zag hoe Makaay zijn hoofd er slim tegenaan zette: 1-0.

Het duel leek op slot te gaan toen in de 23ste minuut wederom Makaay de trekker overhaalde. De uitstekend spelende Wijnaldum dolde Mark Looms op de achterlijn en legde de bal terug op 'Das Phantom'. Die had weinig moeite om Van Nieuwenhuijzen wederom te verslaan: 2-0.

De Rotterdammers gingen vervolgens wat achterover leunen en dat kwam ze duur te staan. In de 34ste minuut kwamen de Heraclieden namens Dost weer terug in de wedstrijd. Tim Breukers mocht zomaar het middenveld oversteken en een schot lossen. De dit seizoen geplaagde sluitpost kon de bal niet klemmen, waardoor spits Dost de rebound kon binnen tikken: 2-1.

Na rust nam de thuisclub meteen het heft in handen. In de 59ste minuut werd het duel dan ook beslist in het voordeel van Feyenoord. Leroy Fer slalomde het strafschopgebied binnen en werd onregelmentair gestopt door Birgir Maertens. Makaay wist wel raad met de toegekende penalty: 3-1.

Feyenoord ging rustig door met aanvallen en zag dat worden beloond. Een vrije trap in de 63ste minuut werd doeltreffend afgerond door Denny Landzaat. Van 25 meter mocht de middenvelder aanleggen en de bal viel pardoes in het doel van Van Nieuwenhuijzen. Opnieuw zag de vervanger van Pieckenhagen er niet goed uit.

Alsof het nog niet genoeg was mocht ook verdediger Leerdam scoren. Hiermee maakte hij meteen zijn eerste goal in de Eredivisie voor Feyenoord. Een kopbal van Fer werd nog op de doellijn gered, maar de teruggelegde bal van Makaay op Leerdam was teveel van het goede: 5-1.

Een geflatteerde uitslag, want Heracles speelde bij vlagen best aardig. Hoe dan ook, Feyenoord doet nog volop mee voor een plekje in Europa. Gezien de stijgende lijn van de laatste weken is dat niet onmogelijk.