zaterdag, 3. oktober 2009 - 22:44

Feyenoord sprankelt niet, maar wint gemakkelijk

Rotterdam

(Elf Voetbal) Feyenoord is de maand oktober goed begonnen. Tegen RKC Waalwijk pakten de Rotterdammers de eerste drie punten in een reeks van drie duels (RKC, Sparta Rotterdam en VVV-Venlo), die volgens trainer Mario Been negen punten en aansluiting bij de top moeten opleveren.

Groots was het niet, zakelijk wel: 3-0. Mario Been voorspelde al dat het misschien wel een van de moeilijkste wedstrijden van het seizoen kon worden voor Feyenoord. Als absolute favoriet moeten de Rotterdammers in duels met laagvliegers het spel maken, terwijl dan ook altijd het fenomeen onderschatting om de hoek komt kijken. Of het met onderschatting te maken had of met het vroege druk zetten van RKC is niet precies aan te geven, feit is wel dat Feyenoord het moeilijk had in de eerste helft.

De Brabanders deden goed mee en hadden in de beginfase misschien een strafschop moeten krijgen nadat Wouter Gudde werd vastgehouden door Giovanni van Bronckhorst, maar verder creëerden ze geen noemenswaardige kansen. Feyenoord deed dat na vijftien slappe openingsminuten wel. Ron Vlaar kopte uit een corner recht op Jurgen Wevers af en ook Andwelé Slory, Jon Dahl Tomasson en Jonathan de Guzman testten de doelman, die echter niet heel erg onder de indruk zal zijn geweest.

Na 28 minuten moest de goalie toch capituleren, toen Slory vanuit een moeilijke hoek via de paal raak schoot. De rechtsbuiten scoorde voor de derde wedstrijd op rij en werd net als vorige week tegen NAC Breda gelanceerd door Tomasson, die een foute pass van Wouter Gudde had onderschept. Slory was veruit de gevaarlijkste man bij Feyenoord. Zijn collega aan de linkerkant, Diego Biseswar, viel vooral op door te veel te lopen met de bal en telkens naar binnen te trekken, waardoor hij Jonathan de Guzman voor de voeten liep en Feyenoord de bal op links niet kwijt kon.

Gek genoeg was het niet Biseswar, maar De Guzman die in de rust werd gewisseld. Sekou Cissé, door Been gepasseerd ten faveure van Biseswar, kwam erin en ging in de spits spelen, met Tomasson kort achter zich. Heel veel veranderde het niet. Feyenoord controleerde de wedstrijd wel, maar kwam niet tot uitgespeelde kansen. Eén uitval was uiteindelijk voldoende voor de beslissing. Slory ontsnapte op rechts weer eens aan Gerard Linfondja, gaf voor op Biseswar, die Tomasson de treffer gunde, maar Toni Varela de bal over zijn eigen lijn zag glijden: 2-0. Invaller Georginio Wijnaldum, die Slory kwam vervangen, bepaalde de eindstand in blessuretijd zelfs nog op 3-0.