zondag, 15. maart 2009 - 14:56

Feyenoord terechte winnaar in gedevalueerde topper

(Elfvoetbal) Feyenoord heeft zondagmiddag in de eigen Kuip met 1-0 gewonnen van PSV. Leroy Fer werd in de 73ste minuut de matchwinnaar. Dankzij de zege komt Feyenoord weer een stap dichterbij de eerste acht plaatsen die recht geven op het spelen van play-offs, waarin de winnaar zich plaatst voor de UEFA Cup. Een tweede plaats voor PSV lijkt door de nederlaag zo goed als onmogelijk.

Onder leiding van uitblinkers André Bahia en Karim El Ahmadi was het uitgerekend het lager geklasseerde Feyenoord dat de eerste helft de lakens uitdeelde. De Rotterdammers wisten PSV het eerste kwartier stevig bij de keel te grijpen. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges maakte een uitgebluste indruk en mocht van geluk spreken dat de thuisploeg het veldoverwicht niet in een karrenvracht aan kansen wist om te zetten. De grootste mogelijkheid kwam op naam van Roy Makaay. De routinier schoot een vrije trap laag langs de muur, maar zag doelman Andres Isaksson in uiterste strekking de bal uit het doel tikken.

De bezoekers hadden het zwaar, maar konden weliswaar in de tegenstoot voor gevaar zorgen. Danko Lazovic brak, na tien minuten, door op de rechterkant en speelde Kevin Hofland kinderlijk eenvoudig uit. De uitstekende voorzet werd echter door ploeggenoot Edison Mendez slordig naast het doel geschoten.

Feyenoord was ook in het tweede deel van het eerste bedrijf de bovenliggende partij. Het leverde een aantal gevaarlijke en hachelijke momenten op voor het vijandelijke doel. Op slag van rust was het opnieuw een standaardsituatie dat voor gevaar zorgde. Giovanni van Bronckhorst zag zijn pegel net naast het doel zeilen, waardoor beide ploegen de gang naar de kleedkamers met een 0-0 ruststand konden bewandelen.

Feyenoord-trainer Leon Vlemmings was in de rust genoodzaakt te wisselen. De geblesseerden Henk Timmer en Kevin Hofland bleven in de kleedkamers achter ten faveure van Kelvin Leerdam en Rob van Dijk. Kort na rust moest ook Jon Dahl Tomasson de strijd staken. De Deen, die een hamstringblessure had opgelopen, werd vervangen door Andwele Slory.

De wijzigingen brachten het spel van de thuisploeg niet ten goede, al bleven de Rotterdammers de betere partij. PSV kon zich niet herstellen van de zeer matige eerste helft. Het duel kabbelde voort, waar het middenveld als strijdtoneel fungeerde. Beide ploegen grossierden in het versturen van foute passes en kwamen slechts sporadisch tot lopende combinaties.

Twintig minuten voor tijd kroop PSV plotseling uit haar schulp. Lazovic werd de grote schlemiel aan de kant van de Brabanders. El Ahmadi zag zijn eerste fout bijna worden afgestraft. De middenvelder speelde de bal zomaar in de voeten van Mendez. De Ecuadoriaan speelde Lazovic vrij voor het doel, maar de Serviër kreeg het voor elkaar om voor een leeg doel naast te schieten. Even later was het Balazs Dzsudzsak die zijn ploeggenoot in kansrijke positie bracht. De vrijstaande Lazovic hielp ook deze mogelijkheid om zeep.

Het korte offensief van de bezoekers kwam abrupt tot een einde. Feyenoord kreeg in de tegenstoot een hoekschop. Het was Biseswar die de bal op het hoofd van Leroy Fer wist te plaatsen. De lange middenvelder kopte de bal bij de eerste paal uitstekend binnen. Met nog dik een kwartier op de klok ging PSV vabank spelen en kwam Danny Koevermans de Eindhovense gelederen versterken. Feyenoord wist met veel strijd de voorsprong te behouden, gaf geen 'grote' kansen meer weg en sleepte een verdiende overwinning uit het vuur.