dinsdag, 27. oktober 2009 - 23:30

Feyenoord worstelt zich langs FC Den Bosch

Rotterdam

(Elf-Voetbal)Feyenoord heeft zich ten koste van FC Den Bosch geplaatst voor de achtste finales van de KNVB Beker. In een matige wedstrijd mocht de nummer negen van de Jupiler League lang hopen op een stunt, maar werd het uiteindelijk 2-0.

De bekerloting was ruim vier weken geleden met gemengde gevoelens ontvangen in Den Bosch. Een bezoek aan de Kuip betekent natuurlijk de wedstrijd van het jaar, maar de combinatie FC Den Bosch-bekervoetbal-De Kuip is geen gelukkige. In 1991 verloor de ploeg de bekerfinale van Feyenoord met 1-0 en op 12 december 2001 wonnen de Rotterdammers met 2-0 van de Brabanders. De vele meegereisde Bossche supporters hoopten dit keer wel met een tevreden gevoel naar huis te gaan, maar zagen tot hun ontzetting hoe Paco van Moorsel na drie minuten meteen een opgelegde kans miste. Nadat een poging van Niels Vorthoren door Kevin Hofland werd geblokt, schoot de middenvelder de rebound in kansrijke positie voorlangs.

Feyenoord schrok in de matig gevulde Kuip (zo'n 15.000 toeschouwers) wakker en nam het initiatief over, zonder overtuigend te spelen. Het tempo was veel te laag en voorin was er te weinig beweging met Georginio Wijnaldum, Diego Biseswar en Roy Makaay, die de bal alle drie in de voeten willen hebben. Feyenoord had dan ook een - overigens onterecht gegeven - corner nodig om op voorsprong te komen. De poging van Ron Vlaar werd nog geblokt door Adnan Barakat, maar André Bahia stond klaar om van dichtbij doelman Brahim Zaari te passeren: 1-0. De eerste goede aanval van Feyenoord viel pas na 41 minuten te noteren, maar basisdebutant Stefan Babovic rondde een combinatie tussen Makaay en Wijnaldum niet goed af. Wijnaldum schoot kort voor rust ook nog van dichtbij hoog over.

In de tweede helft wilde Feyenoord het duel snel beslissen, om zich zo te sparen voor de kraker van zondag tegen Ajax. Ron Vlaar werd tien minuten na rust gegund door trainer Mario Been. De coach kan niet nog meer blessuregevallen gebruiken, nu Sekou Cissé, Dani Fernández, Jonathan de Guzman en Jon Dahl Tomasson al op het absentielijstje staan voor zondag. Tegen Den Bosch ontbraken ook de backs Giovanni van Bronckhorst en Kelvin Leerdam, die beiden met liesklachten kampen. Daardoor moest Been een beroep doen op Tim de Cler en Kevin Hofland, die net als Denny Landzaat en Roy Makaay eerder dit seizoen op de bank werden gezet. Vanavond stonden de vier veelbesproken routiniers echter allemaal weer in de basis.

De Cler en Hofland kwamen tegen de eenzame spits Fabio Caracciolo niet in de problemen, maar Makaay kon voorin opnieuw geen indruk maken. Het meeste gevaar in de tweede helft kwam van Babovic, die zijn met gevoel getrapte vrije trap op de paal zag belanden. Den Bosch mocht daarom blijven hopen op een stunt, maar de ploeg was te zwak om het Feyenoord echt moeilijk te maken. Een vrije trap van Barakat was het laatste wapenfeit, maar net als zaterdag tegen VVV-Venlo hield doelman Rob van Dijk zijn ploeg op de been. Het slotakkoord was voor invaller Karim El Ahmadi, die achter zijn standbeen langs voorgaf op Babovic, die prima binnenkopte: 2-0.
Categorie:
Tag(s):