dinsdag, 10. november 2009 - 10:00

'Fietshelm verplichten''

Groningen

Ondanks belangrijke verbeteringen in de behandeling van zwaargewonden, overlijden in Nederland nog evenveel mensen door een ongeval als vijftien jaar geleden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Annemarie Nijboer. De Nederlandse traumazorg functioneert op hoog niveau, maar patiënten worden steeds ouder en ernstiger gewond, concludeert de onderzoekster.

Van alle patiënten die tussen 2002 en 2005 met ernstige verwondingen in het Traumacentrum Noord Nederland (UMCG) werden behandeld, overleed uiteindelijk 25% aan zijn verwondingen. Dat is evenveel als twintig jaar geleden, zo blijkt uit analyse van meer dan dertienhonderd patiënten.

Belangrijke winst valt mogelijk te behalen door het verbeteren van de behandeling op de plaats van het ongeval en tijdens transport naar het ziekenhuis, stelt Nijboer. Het Nederlandse ambulancepersoneel is uitvoerig getraind, maar de acute behandeling van een zwaargewonde vraagt veelal om betrokkenheid van een gespecialiseerde arts. Bijvoorbeeld in levensbedreigende gevallen, waarbij de patiënt niet meer adequaat kan ademhalen.

Nijboer: 'Mobiel medische teams hebben de benodigde gespecialiseerde kennis. Maar een deel van de zwaargewonden wordt helaas niet door een mobiel medisch team verzorgd. In Nederland zijn nog altijd gebieden die niet gedekt zijn door een mobiel medisch team. Dit is een ernstige tekortkoming. Duitsland doet het op dit gebied veel beter.'

Fietshelm verplichten

Daarnaast pleit de onderzoekster voor het verplicht stellen van het dragen van fietshelmen. Steeds meer zwaargewonden blijken ernstig nek- en schedelhersenletsel te hebben, zo blijkt uit analyse. De vooruitzichten van deze patiënten zijn erg slecht, ondanks optimale behandeling. “Willen we vooruitgang boeken, dan moeten we ons onder meer richten op betere preventie,” aldus de promovenda.
Provincie:
Tag(s):