vrijdag, 20. november 2009 - 10:01

Filmprijzen uitgereikt op Utrechts Jeugdzorgfestival

Utrecht

Op het Jeugdzorgfestival dat woensdag 18 november in Utrecht werd gehouden, zijn de winnaars bekend gemaakt van de Gouden Olifant.

Dit zijn Vincent, Marc en Kevin geworden van jeugdzorginstelling Valkenheide met hun film: ‘Jongeren in de jeugdzorg zijn ook Helden!’. In het totaal streden zeven groepen jongeren om de prijs voor de beste Jeugdzorgfilm van 2009.

Jeugdzorgfilmfestival

In het kader van de landelijke Week van de Jeugdzorg worden in de regio Utrecht diverse activiteiten georganiseerd voor zowel kinderen en jongeren uit de jeugdzorg als voor medewerkers. Eén van de activiteiten is het Jeugdzorg Filmfestival, wat dit jaar voor de vierde keer werd georganiseerd. Onder begeleiding van professionele filmmakers hebben jongeren uit de jeugdzorg geleerd hoe ze zelf een film kunnen maken en regisseren. Dit heeft geresulteerd in zeven films over het thema ‘Gewoon helden!’.

Bijzondere film

Een vakkundige jury bestaande uit mevrouw Haak (gedeputeerde provincie Utrecht), mevr. Laanen (directrice Bureau Jeugdzorg Utrecht), mevr. Kraan (coördinator speciale programma’s Nederlands Filmfestival) en Tamer (één van de winnaars van de Gouden Olifant 2008) heeft alle films beoordeeld. Samen met stemmen uit het publiek kwam de film van de drie jongens van Valkenheide uit Maarsbergen als winnaar uit de bus.

Gedeputeerde Haak: “Vincent, Marc en Kevin hebben een heel bijzondere film gemaakt. In de film laten de jongens zien dat de jongere zélf vaak de echte helden zijn. Kevin omschrijft dat in de film ook mooi: ‘Als je als jongere zelf het lef hebt om je jeugdzorgbegeleider te bellen als het even niet goed gaat, dan ben je écht een held!’ Een film met een goed verhaal dat heel goed aansluit bij het centrale thema. Wat de jury betreft dus een terechte winnaar!”, aldus mevrouw Haak.

Overige prijzen

Naast de award voor de beste film, zijn er ook prijzen uitgereikt voor ‘beste acteur/actrice’, beste camerawerk en de special award. Deze zijn gegaan naar:

- Rick en Carola van jeugdzorginstelling Lijn 5, de Eiken uit Maartensdijk (beste acteur/actrice)
- Joey en Maurice van jeugdzorginstelling Lijn 5, de Opvang uit Maartensdijk (beste camera-werk)
- Esther van Stichting Timon uit Zeist (special award)

Het Utrechtse Jeugdzorgfestival

Het Jeugdzorgfestival is in de provincie Utrecht hét hoogtepunt van de Week van de Jeugdzorg. Naast het filmfestival maakte ook de Utrechtse Heldenverkiezing onderdeel uit van het programma. Drie jeugdhulpverleners waren in de race voor de Jeugdzorgaward 2009. Erik van Winkelhoff van Stichting Timon uit Zeist is uiteindelijk verkozen tot meest bijzondere jeugdzorgwerker van 2009. Daarnaast konden kinderen en jongeren voorafgaande aan het festival meedoen aan diverse workshops (rap, dans, zang en stand-up comedy). Tijdens het festival hebben zij hun geleerde kunsten vertoond aan alle aanwezige gasten. Presentatie van de dag was in handen van Matthijs Wind, één van BNN’s badgasten.

Een sfeerrapportage over het Jeugdzorgfestival is binnenkort te vinden op Utrecht Jeugd Centraal. De filmpjes die de jongeren gemaakt hebben zijn binnenkort te raadplegen op Week van de jeugdzorg Utrecht.
Provincie:
Tag(s):