donderdag, 19. november 2009 - 21:04

Foto Benting functioneert in nieuw pand volledig op duurzame energie

Emmen

Foto Benting opende onlangs een gloednieuw pand aan de Waanderweg op bedrijventerrein De Waander in Emmen. In dit pand werkt het bedrijf samen met zusterbedrijven Media Centrum Emmen en Uitgeverij BeHave volledig op duurzame energie. Dit pand is het eerste afgeronde project met Klimaat Uitvoeringssubsidie van de provincie Drenthe.

Het pand werd woensdagochtend geopend door gedeputeerde Tanja Klip-Martin van de provincie Drenthe. Zij prees directeur Boudewijn Benting voor ‘de vanzelfsprekendheid waarmee energiebesparing en opwekking van duurzame energie in een nieuwbouwproject wordt geïntegreerd’.

,,Foto Benting is lichtend voorbeeld van de voortvarendheid waarmee energieprojecten worden gestart en is kenmerkend voor de overgang naar duurzame vormen van energieopwekking en -besparing in Drenthe’’, zei Klip voordat zij als openingshandeling met een druk op de knop de zonnepanelen van Foto Benting in werking stelde.

,,Dit pand is zo duurzaam mogelijk opgezet’’, legde directeur Bertram Platen van Platen Duurzame Energie tijdens de opening uit. Hij gaf tekst en uitleg over de duurzame installatie van Foto Benting. Zo wordt het pand verwarmd en gekoeld door aardwarmte, waarvoor vijfhonderd meter buis in de grond is aangebracht en in het pand anderhalve kilometer vloerverwarmingsbuis is aangelegd.

De zonnepanelen op het pand leveren ook de energie voor de warmtepomp. En dankzij onder meer energiezuinige verlichting, zelfregulerende ventilatie en warmteopslag als er wordt gekoeld, wordt het energieverbruik in het pand tot een minimum beperkt. Het nieuwe pand is ook woonhuis van de familie Benting. En ook het huishouden draait volledig op duurzame energie. ,,Wij hebben hier niet eens een gasaansluiting’’, zegt Benting. ,,Wij zijn bijzonder trots op ons nieuwe pand en zijn hiermee helemaal klaar voor de toekomst.’’
Provincie:
Tag(s):