maandag, 7. december 2009 - 11:34

‘Fotonenmanagement’ verbetert opbrengst zonnepaneel

Delft

“Extreem dunne en flexibele zonnecellen van silicium met hoog rendement zijn de zonnecellen van de toekomst”, aldus professor Miro Zeman. Dat stelt hij in zijn intreerede als hoogleraar ‘Photovoltaic Materials and Devices’ aan de TU Delft.

Zeman en zijn groep van onderzoekers zullen de komende jaren de dunne film zonnecel op basis van silicium verbeteren. Dunne film silicium zonnecellen — de zonnecel op de rol - zijn goedkoper en flexibeler toe te passen dan de huidige kristallijn silicium zonnecellen. Bovendien wordt tijdens de productie veel minder materiaal en energie gebruikt. Zeman spreekt zijn inaugurele rede uit op vrijdag 11 december 2009 om 15.00.

Silicium zeer geschikt voor grootschalige toepassing

Zonne-energie wordt door velen gezien als de energiebron van de toekomst. Immers: er valt zo’n 10.000 keer meer zonne-energie op aarde dan er energie wordt gebruikt. Maar de huidige zonnepanelen zijn duur en het rendement is beperkt. Een manier om zonnecellen goedkoper te maken is een veel dunnere laag halfgeleidermateriaal te gebruiken. De laag halfgeleidermateriaal in dunne film zonnecellen is zo’n 1.000 keer dunner dan bij de reguliere kristallijn silicium zonnecellen die nu op de daken liggen. Dat maakt ze goedkoper. Bovendien zijn ze buigzaam en daardoor flexibeler toe te passen. Het rendement is echter nog laag: de eerste dunne film silicium zonnecel in 1976 had een rendement van 2.4%, de huidige dunne film silicium zonnecellen zetten ongeveer 10% van het invallende zonlicht om in elektriciteit. De verwachting is dat het rendement zo’n 15% zal bereiken in de nabij toekomst. Hoewel dunne film zonnecellen van allerlei materialen gemaakt kunnen worden, gelooft Zeman in silicium: “materialen als tellurium en indium zijn schaars, silicium (bewerkt zand) is dat niet, dat maakt silicium zeer geschikt voor grootschalige toepassing.” Zeman’s groep draagt bij aan de ontwikkeling van flexibele zonnecellen van Nuon dochteronderneming Helianthos. Nuon opende in juni 2009 de eerste proeffabriek in Arnhem.

Fotonenmanagement

Zeman’s onderzoeksgroep richt zich specifiek op het ontwikkelen van materialen en systemen voor fotovoltaïsche zonnecellen met behulp van nanotechnologie. De groep zal zich de komende jaren richten op het verbeteren van het rendement van dunne film silicium zonnecellen door het toepassen van fotonenmanagement, het sturen van de invallende lichtdeeltjes, zodat een deeltje zoveel mogelijk elektronen losschiet en er een zo groot mogelijke elektrische stroom ontstaat. Dat kan bijvoorbeeld door een foton schuin door het materiaal te leiden of door de deeltjes terug te kaatsen. Op deze manier wordt de optische dikte van de cel tientallen malen groter.
Categorie:
Tag(s):