donderdag, 29. oktober 2009 - 11:21

Friese politieauto de woestijn in

De voormalige politieauto, die door de politie Friesland ter beschikking is gesteld aan de organisatie Riders for Health, is momenteel halverwege Marokko en is daarmee ook over de helft van de bijna 7000 kilometer lange rit.

Het voertuig wordt bij toerbeurt bestuurd door Andalasto Koppe en Marjon Wever, beiden werkzaam als agent bij de politie Friesland. De twee doen mee aan een initiatief van politiemensen uit de regio Haaglanden. Die hebben zich verenigd in de Desert Cops en brengen voertuigen en hulpgoederen naar Gambia.

De voertuigen zijn bestemd voor de stichting Riders for Health. Deze organisatie geeft, in de vorm van vervoer, ondersteuning aan medische hulpverleners in onherbergzame gebieden in Afrika. Riders for Health werkt in Afrika alleen met de plaatselijke bevolking. Zij verzorgen de opleiding van de monteurs, leiden de coördinatoren en managers op en trainen de verpleegkundigen in rijvaardigheid.

De Desert-Cops zijn zaterdag 17 oktober vertrokken uit Den Haag en komen volgende week aan in Banjul, de hoofdstad van Gambia. Onderweg hebben de rijders al het nodige voor de kiezen gehad. Hoewel ze er een andere voorstelling van hadden, kregen ze in het noorden van Marokko nog te maken met veel regen. Ook ontstond er bij enkele voertuigen materiaalpech. Dankzij hulp van lokale garages slaagden de agenten erin de voertuigen weer aan de praat te krijgen.

Het einddoel Gambia ligt aan de westkust van Afrika. De stoet Nederlanders trekt in Zuid-Europa en Marokko erg veel bekijks en wordt soms begeleid door lokale politiemensen. Na een rustdag in Tata, zijn de rijders donderdagachtend vertrokken voor een rit van 677 kilometer naar de Atlantische kust ter hoogte van de Canarische Eilanden. Donderdagavond bereiken ze Laayouna. De komende dagen worden onder anderen Mauritanië en de Sahara doorkruist.

Volgens het bestuur Riders for Health zullen alle auto’s en motoren, waaronder een compleet ingerichte ambulance, in goede staat in Gambia arriveren. Een container met reserveonderdelen is per boot onderweg.
Provincie:
Tag(s):