dinsdag, 29. september 2009 - 22:26

Friesesluis, Voorstersluis en Ketelsluis eenrichtingsverkeer voor beroepsvaart

Emmeloord

Vanaf 1 november 2009 kunnen vrachtschepen die langer zijn dan 39 meter niet meer via de Friesesluis, Voorstersluis en Ketelsluis Flevoland binnenvaren. Dit om het risico op aanvaring van de sluisdeur te minimaliseren.

De Noordoospolder is voor langere schepen dan alleen nog via de Urkersluis te bereiken. Voor de meeste schippers heeft dit niet of nauwelijks invloed op hun reistijd. Voor Oostelijk Flevoland zijn de gevolgen beperkt, omdat de beroepsvaart maar beperkt gebruik maakt van de Ketelsluis.

Vanaf de bouw van de sluizen in Flevoland in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw werden de schepen langer dan 39 meter met open brug geschut. Dit brengt risico’s met zich mee; een ongeluk door een mankement aan de motor of aan het besturingsysteem is niet uit te sluiten. Als dit gebeurt is een schip stuurloos en ramt de sluisdeuren. “De veiligheid van de Flevolandse bewoners is een te groot goed om verliezen”, zo beargumenteerde gedeputeerde Harry Dijksma het besluit. De beperking geldt niet voor de Urkersluis. Daar is jaren geleden al een zgn. aanvaarbeveiliging aangebracht. Deze balk ligt vlak voor de binnenste sluisdeuren en beschermt deze voor een aanvaring.
Provincie:
Tag(s):