woensdag, 4. november 2009 - 11:34

Friesland in trek bij toeristen

2009 belooft een uitstekend toeristisch jaar te worden voor Friesland. Volgens de jongste cijfers van het CBS wisten in de eerste 7 maanden van dit jaar 17,3% meer toeristen hun weg te vinden naar Friesland.

Het aantal overnachtingen lag daardoor 13% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de maand juli sprong er uit met een groei van +20,8% ten opzichte van een jaar eerder. De groeicijfers vallen des te meer op als deze worden vergeleken met de rest van Nederland. Daar vertoont de sector de laatste maanden weliswaar een licht herstel, maar staat toch nog op een -0,5%.

De groei in Friesland doet zich al een aantal jaren voor, maar was nimmer zo groot. Op basis van de grote groei in aankomsten en overnachtingen verwacht Fryslân Marketing dat ook de omzet groter zal zijn dan voorgaande jaren, zij het van beperktere omvang. Consumenten gaven per persoon immers minder uit en de prijzen stonden onder druk.

Volgens directeur Paul van Gessel van Fryslân Marketing heeft de provincie goed ingespeeld op de economische recessie en de veranderende behoefte van consumenten. De groei doet zich vooral voor vanuit de binnenlandse markt en vanuit Duitsland en België. “We hebben tijdig met de markt meebewogen en plukken daar nu de vruchten van”, aldus Van Gessel. Samen met het bedrijfsleven hebben we ons meer dan voorheen gericht op de consument dichtbij. Niet alle bedrijven profiteerden overigens van de groei. Vooral moderne campings en bungalows deden goede zaken. De hotels in Friesland bleven steken op het niveau van 2008. Zij zagen het aantal overnachtingen slechts met 0,4% groeien (rest van Nederland: -4%).

In Friesland zijn ruim 3.000 toeristische bedrijven actief. Zij bieden werk aan ruim 22.000 mensen (11% van de Friese werkgelegenheid) en leveren een omzet van ruim € 900 miljoen. De Provincie investeert ruim € 345 miljoen in het Friese Merenproject. Daarnaast vormen de Elfsteden en het Waddengebied de Toeristische Topattracties van Friesland.
Provincie:
Tag(s):