vrijdag, 25. september 2009 - 15:49

Friesland zoekt nuchtere Fries

Jongeren in Friesland kunnen er de komende drie jaar niet omheen. Teveel alcohol maakt je leven kapot. Je zult nooit worden wie je had kunnen worden en dat is de grootste gemiste kans van je leven. Punt. Met die indringende boodschap starten de provincie Friesland, gemeenten, GGD Friesland, Verslavingszorg Noord-Nederland, Politie Friesland, het OM en Horeca Nederland een nieuwe campagne voor het terugdringen van overmatig drankgebruik onder jongeren in Friesland. Vrijdagavond 25 september geeft gedeputeerde Tineke Schokker-Strampel het startsein bij de wedstrijd Cambuur-RBC Roosendaal.

Nuchtere Fries is de naam van de campagne waarmee jongeren gewaarschuwd worden voor teveel alcohol. Alcoholmisbruik onder jongeren is een groeiend probleem in Nederland. De genoemde partijen hebben de handen ineengeslagen met een meerjarig project om aandacht te schenken aan het bovenmatige alcoholgebruik. Met de communicatiecampagne Nuchtere Fries willen de betrokken organisaties de bewustwording op gang brengen en jongeren na laten denken over hun alcoholgebruik en de consequenties daarvan.

Met de overhandiging van het speciale campagneshirt aan burgemeester Ferd Crone en cambuurdirecteur Alex Pama start Schokker vrijdagavond symbolisch de campagne. De komende drie jaar trekt de Nuchtere Fries campagne met een campagnebus door de provincie om jongeren tussen 12 en 24 jaar op festivals, feesten en evenementen te wijzen op de risico’s van alcoholgebruik. Op de festivals en evenementen kunnen jongeren informatie krijgen bij de campagnebus en wordt hun aandacht op de campagne gevestigd met allerlei acties en hebbedingen.

Schokker is blij met de campagne: “het alcoholgebruik onder jongeren is echt een groot probleem. We hebben recent weer kunnen lezen dat steeds meer jongeren op jonge leeftijd in het ziekenhuis belanden wegens het zogenaamde comazuipen. Daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten”. Schokker verwacht dat door die integrale, meerjarige aanpak het project effect zal hebben.
Provincie:
Tag(s):