woensdag, 4. november 2009 - 10:25

Geen vervolging leden aanhoudingseenheid

Lelystad

Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft besloten om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen vier Flevolandse politieagenten van de speciale eenheid AE-VAG Flevoland. (AanhoudingsEenheid - Vaardigheden Aanhouding in Groepsverband). Die maakt Politie Flevoland vandaag bekend.

De vier agenten werden door een 57-jarige man uit Amsterdam beschuldigd van mishandeling en vernieling. Wel dringt de officier van justitie er bij de korpsleiding op aan om de casus uitvoerig te evalueren en interne maatregelen te nemen.

Op 13 mei 2009 oefende een sectie van de AE-VAG Flevoland op een parkeerterrein aan de Jan van Heemskerkstraat in Hilversum. Terwijl de mannen van deze specialistische groep aan het oefenen waren maakte de 57-jarige Amsterdammer foto’s van de niet-gehelmde of gemaskerde AE-ers.

Omdat de AE-VAG onder meer wordt ingezet voor de aanhouding van gevaarlijke personen en er voor de agenten serieuze veiligheidsrisico’s aan zitten, werd de fotograferende man aangesproken door de commandant.

Deze maakte zich bekend als politiefunctionaris en verzocht de man om geen foto’s te maken en om de gemaakte foto’s te wissen. De man weigerde dit waarna een woordenwisseling ontstond.

Vervolgens werd hij door enkele AE-ers vastgepakt en werd hem de camera afhandig gemaakt. Een van de groepsleden wiste vervolgens de gewraakte beelden. De man deed vervolgens aangifte tegen de agenten waarna door een ander politiekorps een strafrechtelijk onderzoek werd ingesteld. Politie Flevoland betreurt het incident en heeft, nog voordat er aangifte was gedaan, excuses gemaakt.

De officier van justitie oordeelde dat de agenten wel onrechtmatig hadden gehandeld, echter dat strafrechtelijke vervolging in deze niet in verhouding stond met de gebeurtenis. Wel heeft de korpsleiding het advies overgenomen om de casus te evalueren en disciplinaire maatregelen te nemen tegen de betrokken agenten.

De korpsleiding buigt zich momenteel over een passende correctie die aan de leden individueel zullen worden opgelegd. Het incident heeft inmiddels geleid tot diverse aanpassingen en andere oefenlocaties.

AE-VAG- eenheden worden bijvoorbeeld ingezet bij voetbalrellen, ernstige openbare orde verstoringen, aanhouding gevaarlijke personen of personen met een gevaarsindicatie waar de reguliere politie-inzet extra specialisme behoeft.
Provincie:
Tag(s):