woensdag, 12. augustus 2009 - 23:20

Gelijkspel voor Oranje en Engeland

(Elfvoetbal) Oranje en bondscoach Bert van Marwijk wilden graag een grote tegenstander treffen in de voorbereiding op het WK van 2010 om te ontdekken hoe sterk het Nederlands elftal nu precies is. Verschillende factoren maakten de aanwezigen bij Nederland - Engeland van vanavond echter niet veel wijzer.

Vooraf hoopte Van Marwijk dat de krachtmeting met de Engelsen een serieuze zou zijn. In de tiende minuut leek het even alsof de eilandbewoners het duel met een korreltje zout namen. Rio Ferdinand speelde kinderlijk te kort terug op zijn doelman Robert Green en Dirk Kuijt was er als de kippen bij om het presentje uit te pakken.

Daarna nam Engeland het heft in handen en waren de mannen van bondscoach Fabio Capello in de eerste helft een paar keer dicht bij de gelijkmaker via onder anderen Frank Lampard. Oranje was nog wel het gevaarlijkst middels een prachtige freekick van Van der Vaart in minuut 30. Kuijt wist wel raad met die trap, maar doelman Green sloot zijn benen net op tijd.

Alsnog blijdschap alom een paar minuten later. Gareth Barry besloot de fout van Ferdinand te overtreffen en schoof de bal zo in de weglopende Robben. Die stuitte in eerste instantie op Green, maar de rebound was een koud kunstje voor Van der Vaart. De middenvelder met de weinige speelminuten in de voorbereiding voetbalde niet goed, maar zal deze goal als een enorme opsteker ervaren in deze moeilijke (sportief- en privé gezien) tijden.

In de tweede helft, nadat Wesley Sneijder en Ryan Babel in het veld waren gekomen voor Van der Vaart en Van Persie, maakte invaller Jermain Defoe er snel 2-1 van. De gelijkmaker volgde een kwartier voor tijd na een dekkingsfout van Johnny Heitinga, die James Milner veel te gemakkelijk weg liet lopen. De buitenspeler leverde de goal op een presenteerblaadje aan Defoe, die voor zijn tweede van de avond mocht aantekenen.

En zo schreef het Nederlands elftal een puntendeling op het indrukwekkende conto bij. Resteert de vraag of dit dan de eerste grote tegenstander was, die Oranje zo graag wilde treffen om te bepalen waar de ploeg van Van Marwijk nu ongeveer staat. Door de twee persoonlijke fouten aan Engelse kant zal die voorlopig onbeantwoord blijven. Want de sparringpartner schakelde zichzelf daardoor wel erg snel uit. En de vele wissels in de tweede helft verlegden de krachtsverhoudingen nog meer.