woensdag, 23. december 2009 - 20:57

Gemeente akkoord met proef alternatieve energie

Emmeloord

Gemeente Noordoostpolder heeft in principe tijdelijke ontheffing verleend om op een perceel aan de Mammouthweg in Kraggenburg een grondstation voor het opwekken van windenergie te bouwen. In een periode van twee jaar worden tests uitgevoerd om met een vliegtuig aan een kabel windenergie op te wekken.

Een vliegtuig aan een kabel moet, aangedreven door de wind en op de automatische piloot, patronen vliegen. Het vliegen van patronen zorgt dat er getrokken wordt aan de kabel, die op de grond van een drum wordt afgerold. Door de draaiing van de drum wordt er een generator aangedreven die energie op moet wekken.

Het vliegtuig is speciaal ontworpen voor dit project. Met het vliegtuig is al een aantal succesvolle testvluchten uitgevoerd.

Het plaatsen van een grondstation als testsysteem is in strijd met bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied 2004’. Omdat gemeente Noordoostpolder open staat voor innovatie, is er in principe voor maximaal drie jaar ontheffing verleend. De initiatiefnemer moet vervolgens bepalen of het systeem voldoende opbrengt.
Vanaf 31 december 2009 ligt het besluit zes weken ter inzage in het gemeentehuis.
Provincie:
Tag(s):