maandag, 28. december 2009 - 11:46

Gouden Film voor DE Hel VAN ‘63

Utrecht

DE HEL VAN ’63 van Steven de Jong heeft de status van Gouden Film bereikt. Binnen tien dagen hebben meer dan 100.000 bezoekers de film in de bioscoop gezien.

Maandag 28 december wordt de Gouden Filmtrofee uitgereikt aan regisseur Steven de Jong en enkele acteurs.

De film is geregisseerd door Steven de Jong (Kameleon-films, De Scheepsjongens van Bontekoe), naar een scenario dat mede gebaseerd is op de ervaringen van schaatscoach Henk Gemser. Het verhaal van de film speelt zich af tegen de achtergrond van de Elfstedentocht van 1963. Deze werd onder zeer zware weersomstandigheden gereden. Van de 9294 tourrijders hebben uiteindelijk 69 deelnemers het Elfstedenkruisje in ontvangst kunnen nemen.

In de film besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, mede onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die aan de start verschijnen bevinden zich soldaat Henk Brenninkmeier, boerenzoon Sjoerd Lelkama, arbeider Kees Bartels en verpleegkundige Annemiek. Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan. Het wordt een dag waarop de Elfstedentocht geschiedenis schrijft.

Naast hoofdrollen voor Cas Jansen (Henk Brenninkmeier), Lourens van den Akker (Sjoerd Lelkama), Chris Zegers (Kees Bartels) en Chava voor in ’t Holt (verpleegkundige Annemiek) spelen ook onder meer Willeke van Ammelrooy (Moeder Will), Dirk Zeelenberg (Verslaggever Jack), Cees Geel (Sergeant korporaal Hoeks), Lottie Hellingman (Annie), Peggy Vrijens (Joke) en Pierre Bokma (Commissaris van de Koningin) in de film mee.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.
Categorie:
Tag(s):