dinsdag, 8. september 2009 - 15:59

Gratis test hepatitis C voor Amsterdammers

Amsterdam

Om mensen bewust te maken van hun mogelijke risico op hepatitis C en te motiveren om zich te laten testen, start vandaag, 8 september, een landelijke hepatitis C-campagne.

Het motto van de campagne is: ‘Hepatitis C, heb ik het ook?’. Opsporing van mensen met hepatitis C is belangrijk omdat er nu een goede behandeling mogelijk is.

Op www.hebikhepatitis.nl kunnen mensen snel zien of zij risico hebben gelopen en of een test nodig is. De GGD Amsterdam biedt mensen uit de regio Amsterdam die test direct gratis via internet aan.

Hepatitis C is een virus dat hoofdzakelijk wordt overgedragen door besmet bloed. In tegenstelling tot hepatitis A of B is er voor hepatitis C geen vaccinatie mogelijk. Geschat wordt dat 15.000 tot 60.000 mensen in Nederland besmet zijn zonder het te weten.

Hoeveel mensen daarvan in Amsterdam wonen is onbekend. Er zijn veel verschillende manieren om besmet te raken, bijvoorbeeld als je vóór 1992 een bloedtransfusie hebt gehad, onhygiënisch een tatoeage hebt laten zetten, of ooit een keer drugs hebt gespoten.

Via hebikhepatitis.nl kun je eenvoudig bekijken of je zelf risico hebt gelopen. Deze ‘risicotest’ is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Turks en Arabisch.

Bijzonder aan een hepatitis C-infectie is dat je meestal niets merkt. Toch kan het virus de lever ernstig aantasten en leiden tot leverfalen, leverkanker en sterfte. Als het virus op tijd wordt ontdekt, kan veel gedaan worden om ernstige schade aan de lever te voorkomen. Ook kan worden voorkomen dat het virus wordt overgedragen naar andere mensen in de omgeving.
Provincie:
Tag(s):