maandag, 25. mei 2009 - 18:55

Groene Brede Bossche School voor de Meerendonk

’s-Hertogenbosch

Woningcorporatie BrabantWonen en de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben maandag 25 mei officieel de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling en de bouw van een bijzondere Brede Bossche School (BBS) in de Gestelse Buurt/Meerendonk. Deze groene school met een sterk duurzaam karakter vormt straks de schakel tussen de bestaande Gestelse Buurt en de nieuwbouwwijk Meerendonk.

Medio 2010 start de bouw van de groene BBS in de Meerendonk op de grens met de Gestelse Buurt. Vlakbij de bouwlocatie ligt een stukje beschermd groengebied waar het zeldzame plantje waterdrieblad groeit. Hierdoor is het idee ontstaan voor een BBS met een groen en duurzaam karakter. Bij dit thema past een gebouw dat energiezuinig is. Naast de energiebesparing is ook een gezonde werkruimte van groot belang.

Energieneutrale school
Bij het Passief Huis concept is er sprake van een energieneutraal gebouw. Dat wil zeggen dat elke ruimte op elk moment, zomer of winter, een constante temperatuur heeft. Dit zorgt ervoor dat er een minimum is aan gasverbruik voor verwarming. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van ‘gratis’ energie. Zon, verlichting, elektrische apparatuur en bewoners geven zo veel warmte af dat het gebouw hier bijna mee verwarmd kan worden en er maar weinig aanvullende warmte nodig is. Het resultaat is dat energieverbruik van passieve scholen vier keer lager is dan dat van een gebruikelijk nieuwbouwschool. Door goede isolatie en het gebouw super kierdicht maken, wordt voorkomen dat warmte verloren gaat.

Wat houdt Het Frisse School concept in?
In veel scholen en kindercentra is de lucht niet altijd schoon. Geurstoffen, ziektekiemen, fijnstof en andere verontreiniging worden verspreid door kinderen en hun activiteiten. Het hoge aantal personen per vierkante meter en gebrekkige ventilatie hebben vaak een slecht binnenmilieu tot gevolg. e Frisse Scholen oplossing ventileert anders. In plaats van roosters en ramen, wordt frisse lucht via openingen in het plafond verspreid. Het resultaat is een tochtvrij en fris klaslokaal met een aangename temperatuur. De ruimte boven het plafond wordt gebruikt als luchtverdeelsysteem.
Provincie:
Tag(s):